Сир – це молочний продукт, який має сотні різних текстур та смаків. Поживність та смак сиру залежить від того, як його роблять і яке молоко при цьому використовують. Про це повідомляє УП.Життя.
Сир – чудове джерело білків, кальцію та ряду інших поживних речовин.
Смакування ним навіть допомагає схуднути та по попередити хворобу серця та остеопороз, пише Healthline.
Деякі сири здоровіші за інші. Ось 9 дуже корисних типів цього продукту.
Моцарела
Моцарела (mozzarella) – м’який білий сир з високим умістом вологи. Походить з Італії.
Зазвичай моцарелу роблять з молока італійських буйволів чи корів.
У ній мало натрію та калорій порівняно з більшістю інших сирів.
В одній унції (28 г) звичайної моцарели є:
-85 калорій
-6 г білків
-6 г жирів
-1 г вуглеводів
-176 мл натрію, 7% від добової норми
-14% добової норми кальцію
У моцарелі такожо є бактерія, що діє як пробіотик, включаючи штами Lactobacillus casei і Lactobacillus fermentum.
Дослідження на тваринах і людях показують, що ці пробіотики можуть покращувати здоров’я кишківника, підвищувати імунітет та боротися з запаленнями у вашому тілі.
Блакитні сири
Блакитний сир роблять з коров’ячого, овечого або козячого молока з додаванням грибів Penicillium.
Цвіль, яку використовують для виготовлення цього сиру, дає йому його характерний смак та аромат.
Блакитний сир дуже поживний та може похвалитися більшою кількістю білків, ніж більшість інших сирів.
В одній унції (28 г) типового блакитного сиру є:
-100 калорій
-6 г білків
-8 г жирів
-1 г вуглеводів
-380 мг натрію, 16% добової норми
-33% добової норми кальцію
Оскільки в цьому сирі багато білків, які потрібні для здоров’я кісток, додавання його до свого раціону може допомогти попередити проблеми зі здоров’ям, пов’язані з кістками.
Достатнє вживання білка пов’язане зі зменшеним ризиком остеопорозу, що спричиняє слабкість та ламкість кісток.
Фета
Фета – м’який солоний білий сир, походить з Греції.
Зазвичай його роблять з овечого чи козячого молока.
Фета пакують у розсіл, щоб зберегти свіжість. У ньому може бути багато натрію, втім, зазвичай у ньому менше калорій, ніж у більшості інших сирів.
В одній унції (28 г) типового сиру фета є:
-80 калорій
-6 г білків
-5 г жирів
-1 г вуглеводів
-370 мг натрію, 16% добової норми
-10% добової норми кальцію
У феті є кислота CLA, пов’язана зі зменшенням жиру у тілі та покращенням структури тіла.
У феті та інших сирах з овечого молока зазвичай більше CLA, ніж у інших сирах.
Домашній сир
У ньому набагато більше білка, ніж у інших сирах.
Півчашки (110 г) звичайного домашнього сиру містить:
-120 калорій
-12 г білків
-7 г жирів
-3 г вуглеводів
-500 мг натрію, 21% добової норми
-10% добової норми кальцію
Оскільки домашній сир багатий на білки, але має мало калорій, його часто рекомендують для схуднення.
Ряд досліджень показують, що смакування їжею з високим вмістом білків може збільшувати відчуття ситості та допомагати знизити загальну кількість спожитих калорій.
А це може вести до втрати ваги.
Рікота
Рікота – італійський сир. Його роблять з молочної сироватки коров’ячого, козячого, овечого чи буйволячого молока, яка залишається після готування інших сирів.
Рікота має кремову текстуру. Півчашки (124 г) такого сиру містить:
-180 калорій
-12 г білків
-12 г жирів
-8 г вуглеводів
-300 мг натрію, 13% добової норми
-20% добової норми кальцію
Білок у рікоті – це здебільшого сироватка, молочний білок, який містить усі важливі амінокислоти, які потрібно людині отримати з їжі.
Сироватка легко засвоюється і може покращувати ріст м’язів, допомагати знизити кров’яний тиск і знижувати високий рівень холестерину.
Пармезан
Пармезан – твердий сир з сирого, непастеризованого коров’ячого молока, він “дозріває” мінімум 12 місяців. В процесі стає щоразу сухішим, кришиться при нарізанні.
Такий сир наповнений рядом поживних речовин. В одній унції (28 г) є:
-110 калорій
-10 г білків
-7 г жирів
-3 г вуглеводів
-330 мг натрію, 14% добової норми
-34% добової норми кальцію
Близько 30% добової норми фосфору
Оскільки пармезан багатий і на кальцій, і на фосфор – речовини, які відіграють роль у формуванні кісток – він може покращувати здоров’я кісток.
Враховуючи довгий період “дозрівання” сиру, він має дуже мало лактози, тому може підійти людям, які мають нетолерантність до лактози.
Швейцарський сир
Це напівтвердий сир з солодким присмаком, як правило, виготовляється з коров’ячого молока. Він відомий нам за дірками у своїй текстурі.
В одній унції (28 г) такого сиру з незбираного молока є:
-111 калорій
-8 г білків
-9 г жирів
-Менше 1 г вуглеводів
-53 мг натрію, 2% добової норми
-25% добової норми кальцію
Швейцарський сир часто рекомендують тим, хто стежить за тим, скільки їсть солі та жиру. Наприклад, людям з високим тиском.
Чеддер
Для виготовлення цього твердого сиру використовують незбиране пастеризоване або сире коров’яче молоко.
Загортають в тканину і кладуть на дозрівання на місяці.
Він може бути як білим, так і жовтим.
В одній унції (28 г) чеддера з незбираного молока є:
-115 калорій
-7 г білків
-9 г жирів
-1 г вуглеводів
-180 мг натрію, 8% добової норми
-20% добової норми кальцію
На додачу до того, що чеддер багатий на білок та кальцій, чеддер є хорошим джерелом вітаміну К, особливо вітаміну K2.
Вітамін K важливий для здоров’я серця та кісток.
Недостатній рівень вітаміну К може призводить до підвищеного ризику закупорок і серцевих захворювань.
Дослідження 16 тисяч дорослих жінок показало: вище вживання вітаміну К2 пов’язане з нижчим розвитком серцевої хвороби у наступні 8 років.
Козячий сир
Козячий сир дуже поживний. В одній унції (28 г) є:
-75 калорій
-5 г білків
-6 г жирів
-0 г вуглеводів
-130 мг натрію, 6% добової норми
-4% добової норми кальцію
Козяче молоко має більше певних жирних кислот, ніж коров’яче, які швидко всмоктуються в організмі, тому менш схильні зберігатись у тілі у формі жиру.
Соломія Головіна