ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові пенсіонери МВС вийшли на протест: не можуть приватизувати кімнати у гуртожитку

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 13 березня, під Головним управлінням Нацполіції Львівщини, що на площі Григоренка, на акцію протесту зібрались кілька десятків мешканців гуртожитку на вул. І. Виговського, 45-А, які тривалий час не можуть приватизувати свої помешкання. Про це з місця події повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Протестувальники є пенсіонерами МВС і вимагають, аби балансоутримувач гуртожитку, Нацполіція Львівщини, передала його у комунальну власність міста. Саме після цього вони сподіваються приватизувати свої кімнати.

«Ми неодноразово зверталися до Головного управління Нацполіції Львівщини щодо передачі нашого гуртожитку у комунальну власність міста. Це все триває, напевне, років 15, і з цим питанням ми звертались до різних генералів. Тепер, коли поліцію очолює Валерій Середа, ми три рази ходили до нього на прийом, писали звернення, але жодної реакції немає. Тому сьогодні ми вирішили організувати мирну акцію протесту, щоб нас нарешті почули, адже ми не можемо приватизувати своє житло», – розповіла учасниця протесту Світлана, яка мешкає у гуртожитку на вул. І. Виговського, 45-А вже майже 20 років.

У цьому гуртожитку зараз живуть 540 людей, серед яких є близько 450 пенсіонерів МВС. Всі вони роками намагаються приватизувати свої кімнати, однак зробити цього дотепер не можуть.

«Ми є пенсіонерами МВС і мали би після виходу на пенсію отримати житло як соціальний захист працівників міліції. Але цей соцзахист не діє, не діє Конституція, адже фактично ми маємо право на житло, але реалізувати його не можемо. Саме тому ми сьогодні тут. Хочемо захистити своє право. Хоча ті наші кімнати не можна назвати повноцінним житлом. У них живуть цілі сім’ї, місця небагато (менше 19 кв м, – ред). А для пенсіонерів МВС житло мало би бути більшим. Сьогодні цього немає. Та ми не просимо більшого, ми просто хочемо мати те, що гарантовано законом», – пояснила мешканка гуртожитку Анна.

Як зауважують жителі гуртожитку, наприкінці лютого вони були на прийомі у Валерія Середи, який попередньо заявив, що не проти передачі будинку на вул. І. Виговського, 45-А у комунальну власність міста. Втім згодом вони отримали відповідь із Нацполіції Львівщини, у якій йдеться про те, що «правові підстави щодо передачі гуртожитку у територіальну власність м. Львова є відсутні».

Львівський портал намагався зв’язатися з очільником Нацполіції Львівщини Валерієм Середою, однак отримати коментар наразі не вдалося.

Нагадаємо, навесні 2017 року Верховна Рада України прийняла з правками закон № 1076, який дозволяє мешканцям гуртожитків приватизовувати своє житло. Ініціатором на автором законопроекту є нардеп зі Львівщини Ігор Васюник.

Цей закон Верховна Рада приймала ще у 2016 році, однак Президент України Петро Порошенко наклав на нього вето. Після цього обурені мешканці гуртожитків пікетували Адміністрацію Президента. Остаточну редакцію закону з правками Рада ухвалила майже рік потому.

Детальніше про проблему мешканців гуртожитків читайте у матеріалі: «Приватизацію житла у гуртожитках знову відклали в шухляду. Зріє соціальний «вибух».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *