ОСТАННІ НОВИНИ

«Садовий відбувся легким переляком». Ганущин пояснив, чому облрада передумала скасовувати «сміттєвий меморандум»

Соломія Головіна

|

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин пояснив, чому облрада вирішила відмовитися він ініціативи дострокового припинення домовленостей з міськрадою Львова щодо управління сміттям. Про це він розповів журналістам під час брифінгу, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Коментуючи ситуацію зі зняттям з порядку денного нинішнього пленарного засідання ЛОР цього питання, він зауважив, що на це було дві причини.

Як він пояснив, по-перше, на такий компроміс обласні обранці погодилися після перемовин із депутатами міськради, які просили не розглядати це питання. При цьому голова облради наголосив, що сам міський голова Львова Андрій Садовий не виходив з цього приводу на контакт.

«Дві причини зумовили перегляд цієї ініціативи. Так, із перших днів її внесення в депутатські комісії ми перебували в контакті виключно з депутатами міської ради, головами фракцій, не мали жодного контакту з представниками виконавчої вертикалі, включно з Андрієм Садовим, які просто усунулися від цього питання. Очевидно, воно для них було страшенно незручним. І я поділяю їхній переляк і переляк міського голови Львова, тому що він особисто до цього був не готовий. Але депутатський корпус міськради активно відреагував на цю позицію, ми були разом на кількох ефірах, де вони публічно на камери зверталися до нас: «Шановний пане голово та депутати, будь ласка, залиште рішення в силі з тим, щоб ми могли дати можливість міському голові Львова і всьому виконавчому апарату здійснити свої прямі функції». Фактично, вчора під таким проханням до нас підписалася більшість фракцій ЛМР. Прийшов уповноважений ними представник в особі Валерія Веремчука і звернувся з тим, відкласти це питання, щоб терміни, передбачені рішенням облради стосовно 31 червня, залишити незмінними. Це перша причина того, чому Андрій Іванович відбувся легким переляком», – зазначив керівник облради.

Друга причина, за словами Олександра Ганущина, – безумовно політична.

«Із врахуванням ситуації, яка склалася, коли, я так розумію, з якихось власних міркувань Андрій Іванович зняв свою кандидатуру на користь кандидата в президенти Анатолія Гриценка, потім до них приєднався керівник партії «Народний контроль». Очевидно, для багатьох депутатів, керівників фракцій в сесійній залі так чи інакше це питання було би страшенно незручним. І не хотілося так би мовити ламати ситуацію через коліно», – пояснив він.

Відтак Олександр Ганущин наголосив, що міський голова матиме три місяці, щоб підготуватися перебрати назад «сміттєві повноваження» і перейняти управлінський досвід облдержадміністрації.

«Ми вважаємо, що виконавчий орган влади, який жодного дня не перебував з нами в контакті по цьому питанню за останній місяць, має можливість за три місяці, які їм залишаються згідно із рішенням, дуже детально перейняти управлінський досвід ЛОДА, розібратися в десятьох містах та перевізниках, які приймають нині на себе основний тягар по львівському сміттю, нарешті взяти на себе ті обов’язки, для яких громада і обирала міського голову Львова та сформований ним виконком», – сказав він.

Як повідомляв Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, 12 березня Львівська облрада планує повернути міській раді Львова повноваження на вивіз відходів із 1 квітня 2019 року, а не з початку липня, як це попередньо було передбачено у «сміттєвому меморандумі». На сесію в обласну раду запросили міського голову Львова Андрія Садового.

Однак вчора депутат міськради Валерій Веремчук повідомив, що під час засідання керівників фракцій обласної ради було вирішено не розглядати питання про щодо зміни терміну дії «сміттєвого меморандуму».

Своєю чергою заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк висловив сподівання, що під час сьогоднішнього пленарного засідання депутати дійдуть компромісу щодо питання «сміттєвого меморандуму» і не будуть достроково передавати мерії «сміттєві повноваження» назад. Про це він розповів у інтерв’ю Львівському порталу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *