ОСТАННІ НОВИНИ

Кравчук, Кучма і Ющенко висловились проти введення воєнного стану

Олена Карп'юк

|

Колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко висловилися щодо недоцільності введення воєнного стану у зв’язку з агресією Росію у Керченській протоці. Про це йдеться у зверненні трьох екс-президентів до Верховної Ради, яке перед позачерговим засіданням парламенту оголосив Кравчук, пише Уніан.

 

У документі, зачитаному першим президентом, висловлювалися сумніви щодо оголошення воєнного стану як найкращої відповіді на агресивні дії Росії у морі.

Зазначалося, що оскільки воєнний стан «обмежує права і свободи громадян», і є ризик щодо створення хаосу у державі, президенти висловлюють сумнів щодо доцільності таких дій.

«Чи виправдані ці ризики? Чи допоможе реальному протистоянню агресору? За 5 років були ситуації, коли введення воєнного стану було доцільним і можливим: захоплення Криму, Дебальцівський та Іловайський котел, де були тисячі загиблих», – зачитав Леонід Кравчук.

Він додав, що наразі велика частина суспільства вважає, що подібні дії є загрозою демократії, чим може скористатися ворог. На думку трьох президентів, якщо депутати вирішать, що воєнний стан можливий, то вони мають скасувати норму про відміну виборів та обмеження прав і свобод людей.

«Верховна Рада України має ухвалити постанову про проведення виборів 31 березня 2019 року. Настав момент, коли від мудрості народних обранців залежить доля держави», – процитував  Кравчук спільну заяву.

Перший президент також зазначив, що питання введення воєнного стану не треба було затягувати до моменту, коли на носі вибори, щоб не сіяти підозри і не сіяти хаос у суспільстві.

Нагадаємо, 25 листопада Росія атакувала українські військові кораблі в Азовському морі. У відповідь на чергову агресію із боку окупантів Україна розпочала підготовку до введення воєнного стану. Збройні Сили України вже перевели у повну бойову готовність.

Через це сьогодні, 26 листопада, на 16:00 год. призначили позачергове засідання сесії Верховної Ради України. Про те, що передбачає воєнний стан, читайте тут.

Також на Львівщині напрацюють план заходів на випадок введення воєнного стану.

Наразі у Верховній Раді розпочалось позачергове засідання, дивитись онлайн-трансляцію можна тут. Попередній текст указу Петра Порошенка про введення воєнного стану в Україні дивіться тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *