ОСТАННІ НОВИНИ

Парубій про мовний закон: «Моменти, які могли бути підставою для дискусій і двоякого трактування, - вилучені»

Дарина Смеречанська

|

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій прогнозує конструктивний розгляд законопроекту про державну мову у другому читанні. Про це повідомляє прес-служба парламенту.

 

Відповідаючи на запитання журналістів у м.Тбілісі у п’ятницю, Парубій прокоментував процес розгляду законопроектів про мову. Він повідомив, що деякі спірні моменти, зокрема, щодо створення інституції мовних інспекторів, були вилучені ще у першому читанні.

«Лишається мовна комісія, і лишається омбудсмен – Уповноважений з питань мови в Україні. Тобто вразливі моменти, які могли бути підставою для дискусій і двоякого трактування, – вилучені з закону вже в першому читанні», – зазначив Голова Парламенту.

Андрій Парубій також спрогнозував, що «буде дуже непроста дискусія» до другого читання цього законопроекту. При цьому він зауважив, що було обрано «той закон, який є найглибшим і найбільш універсальним, і який, найголовніше, дає не просто декларацію, а дає інструментарій – як дотримуватись виконання цього закону, в тому числі, через ці структури, які пропонується запровадити, зокрема, через Уповноваженого з питань мови». Разом з тим, за поясненням Голови Верховної Ради, цим законом передбачені «дуже великі і значні перехідні етапи, для того, щоб не було будь-якого шоку, непорозуміння, щоб була можливість адаптуватись до дії цього закону».

Водночас, А.Парубій висловив переконання, що загальна «філософія цього закону залишиться і в другому читанні, а правки, що будуть внесені, матимуть технічний, регулюючий ефект». Також, за його словами, норми законопроекту вже в першому читанні адаптовані до тих законодавчих актів, які були ухвалені Парламентом за останній рік в мовному аспекті, зокрема, до закону про освіту та закону про квоти на телебаченні  і радіо.

«Я сподіваюсь, що хоча дискусія до другого читання буде гострою, емоційною – бо питання мови в Україні весь час викликало емоції, думаю, вона буде конструктивною, і ми так само конструктивно зможемо знайти консенсус в залі і ухвалити цей закон в другому читанні», – висловив упевненість Андрій Парубій.

Як повідомляв Львівський портал, під час пленарного засідання Верховна Рада сьогодні, 4 жовтня, прийняла за основу проект закону № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Всього Рада розглядала чотири законопроекти про мову:  №5556, № 5669, № 5670,  №5670-д.

Раніше відомі українські письменники, митці та громадські діячі закликали нардепів підтримати законопроект про мови  №5556. Документ підписали 149 осіб, серед них: Іван Дзюба, Олександр Афонін, Іван Вакарчук, Ігор Калинець, Ольга Сумська, Наталя Сумська, Степан Хмара, Ігор Юхновський, Володимир Яворівський.

Детальніше про всі чотири мовні законопроекти читайте у матеріалі Львівського порталу «Мовна шахівниця».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *