ОСТАННІ НОВИНИ

10 тисяч тонн сміття. «Аве Львів» обіцяє очистити свою станцію на Північній до 1 вересня

Наталя Дуляба

|

Перевізник «Аве Львів» практично завершує очищати свою перевантажувальну станцію на вул. Північній, де назбиралось близько 10 тисяч тонн сміття. Завершити всі роботи обіцяють до 1 вересня. Про це сьогодні, 29 серпня, повідомив директор департаменту розвитку та експлуатації ЖКГ Львівської ОДА Назарій Романчук, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Сьогодні є вже практично очищений майданчик, його засипали ґрунтом і піском, тут проведена дезінфекція. Зараз тут здійснюється лише поточне перевантаження, тобто завозять те сміття, яке зібрали за день. Тут, на станції, його перевантажують у великогабаритний транспорт та вивозять.

Попереднє керівництво «Аве Львів», на жаль, допустило до того, що на цій станції ми мали перенакопичення… Керівництво «Аве» вирішило змінити керівництво підприємства «Аве Львів». І сьогодні вже є новий керівник, який активно взявся очищувати перевантажувальну станцію», – розповів Назарій Романчук.

На території перевантажувальної станції встановили спеціальну систему, яка діє в аеропортах для відлякування птахів. Відтак авіабезпеці Львова, запевняють чиновники, нічого не загрожує.

Водночас Назарій Романчук зауважив, що станцію на вул. Північній очистять до 1 вересня, а перевізник «Аве Львів» переїде звідси орієнтовно через тиждень. Втім де саме облаштує він свою нову перевантажувальну станцію, наразі не кажуть.

«Зараз ми працюємо над вибором ділянки, їх є кілька. Цю перевантажувальну станцію на вул. Північній закриють до 1 вересня, а протягом тижня «Аве Львів» остаточно переїде. Після цього на цій ділянці ще раз проведуть комплексну дезінфекцію», – зазначив Назарій Романчук.

Як пояснив директор ТОВ «АВЕ Львів» Олег Гайовишин, розчищати станцію на вул. Північній розпочали на початку червня. Для того, аби вивезти звідти майже 10 тисяч тонн накопиченого сміття, витратили два з половиною місяці та кілька мільйонів гривень.

«Найактивнішою фазою вивозу був початок серпня, коли щодня вивозили по 200-300 тонн сміття. Звичайно, якби ми могли відразу вивозити сміття на полігони, то ми би його не завозили сюди, бо це – додаткові витрати. 60-70% наших відходів ми вивозимо на відстань 500-600 км. Звичайним сміттєвозом вивезти відходи на ті полігони є нереально, а локальних полігонів ми маємо обмежену кількість. Ми вимушені мати запасний варіант, де можемо склали зібране сміття, аби потім його вивезти.

Також у нас було блокування у Кіровоградській області, коли машини стояли не розвантажені до 10 діб. Це жахлива ситуація, ми зверталися на різні рівні, і все-таки потім сміття вдалося вивантажити», – додав Олег Гайовишин.

Зазначимо, раніше у Львівській ОДА заявляли, що якщо «АВЕ Львів» до кінця липня не очистить свою перевантажувальну станцію, то вона втратить частину ринку своїх послуг. Однак за словами Назарія Романчука, сьогодні про це мова не йде.

«В нас не було інших варіантів, крім того, щоб поставити жорстку вимогу. Коли компанія не справлялась, то три ЛКП від них таки забрали… Щодо штрафів, то я думаю, якщо «Аве» владнала ситуацію, і є тепер нове керівництво, то треба дати йому шанс працювати в нормальному ритмі. Якщо надалі будуть виникати якісь ситуації, то, звичайно, ми будемо приймати рішення про зменшення ринку компанії», – наголосив Назарій Романчук.

Нагадаємо, із березня у Львові заговорили про купи сміття на вул. Північній, де перевізник «АВЕ Львів» облаштував свою сміттєперевантажувальну станцію. Мешканці також неодноразово скаржились через це. А нещодавно екологи заговорили про те, що ця станція створює небезпеку повітряному руху в районі злету та посадки літаків в аеропорту ім. Д. Галицького.

Через бездіяльність та забруднення довкілля «АВЕ Львів» оштрафували. Розмір штрафу становив близько 1000 гривень.

Як повідомляв Львівський портал, міськрада Львова нещодавно визнала неможливим функціонування перевантажувальної станції «АВЕ Львів» на вул. Північній, адже для її облаштування перевізник самовільно захопив земельну ділянку. Мерія зобов’язала компанію вивезти звідти все сміття до 31 серпня. Вже 1 вересня Муніципальна варта встановить на станції шлагбаум, аби унеможливити повторний завіз відходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *