ОСТАННІ НОВИНИ

За півроку в Україні зафіксували майже дві сотні випадків торгівлі людьми

|

Протягом шести місяців цього року правоохоронці виявили в Україні 186 фактів торгівлі людьми. Про це повідомив начальник департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Нацполіції  Артем Крищенко, передає прес-служба МВС.

 

Серед них, за його словами, 108 фактів – це сексуальна експлуатація. Наразі потерпілими від цих злочинів визнані 156 людей: 91 жінка, 49 чоловіків, 9 неповнолітніх і 7 малолітніх дітей.

Він додав, що за аналогічний період минулого року виявлено 144 факти торгівлі людьми, з них:  94 фактів  сексуальної експлуатації.

«Відтак з кожним роком кількість виявлених злочинів цієї категорії росте, зокрема – фактів сексуальної експлуатації. Проте зазначу: це вказує не на зростання злочинності в цій сфері – це показник того, що ми навчилися оперативного виявляти такі правопорушення», – сказав Артем Крищенко.

Також він розповів про те, що чоловіки не рідко стають жертвами торгівців «живим товаром», коли виїздять закордон на роботу:

«Цього року  виявлено 49 таких фактів, всі випадки – це трудова експлуатація. Потерпілі виїжджали за кордон для працевлаштування. Там їх тримали у рабських умовах. Дехто сам їхав заробити, а декого вивезли за борги.

Водночас Артем Крищенко розповів, як вберегтися від того, аби замість обіцяної роботи за кордоном не стати рабом

 

«Перш за все, перед виїздом слід детально дізнатися про фірму, яка обіцяє працевлаштування. Перевірте наявність  ліцензії на сайті Мінсоцполітики. Знайдіть людей, які скористалися їх послугами, та поцікавтеся про їх досвід та враження від роботи за кордоном. І відразу застерігаю: необхідно звернути увагу на так звані «хитрі» фірми. Вони беруть гроші начебто за працевлаштування за кордоном, але в договорі прописують надання інформаційних послуг. Тобто вони вас просто проінформували, що є, наприклад, якесь підприємство в Норвегії, яке набирає людей на роботу. Але це просто консультація, ніхто не обіцяє вас працевлаштувати на тому підприємстві. А інформацію, за яку людина нерідко віддає значні суми, можна було отримати самому, витративши трохи часу перегляд пропозицій в Інтернеті. Тому звертайте увагу: ліцензія фірми повинна бути видана саме на працевлаштування. Ну і, звичайно, повинна насторожувати обіцяна висока зарплатня. Якщо обіцяють велику суму навіть за некваліфіковану роботу (наприклад – кур’єром) – це на 100 відсотків обман. Саме з цією метою – вберегти наших громадян від потрапляння у рабство – ми з 2017-го року почали розміщувати по всій країні білборди з номерами телефонів для консультації. Досить велика кількість громадян телефонують нам та консультуються з приводу працевлаштування на роботу за кордоном. До речі, нам телефонують не лише, аби отримати інформацію, а й для того, щоб повідомити про злочини. Завдяки інформації громадян ми врятували не одне людське життя.

Окрім цього, він розповів про те, що за півроку в Україні було зафіксовано п’ять фактів торгівлі дітьми. У чотирьох випадках новонароджених продавали рідні «матусі», ще в одному випадку – жінка вирішила здати свого 4-річного сина в «оренду» для жебракування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *