ОСТАННІ НОВИНИ

Львову цього року не «світить» монетизація пільг за проїзд?

Наталя Дуляба

|

До 20 травня Львівська міськрада має прийняти рішення, чи запроваджувати монетизацію пільг на проїзд у громадському транспорті, на яку потрібні десятки мільйонів гривень. Зважаючи на те, що бюджет міста вже давно сформований, найімовірніше, що у 2018 році монетизації пільг у місті не введуть. Про це сьогодні, 4 травня, Львівському порталу розповів заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак.

 

«До 20 травня ми ще маємо час. Зараз над цим питанням (запровадженням монетизації, – ред.) ми думаємо, тому не готовий вже сказати, яке рішення буде прийняте. Враховуючи те, що бюджет Львова на цей рік вже сформований, то ми можемо і далі працювати в режимі відшкодовування перевізникам витрат за пільгові перевезення. Якщо буде прийняте інше рішення, то тоді ми його озвучимо», – зазначив Сергій Бабак.

Він наголосив, що головною причиною, яка гальмує запровадження монетизації пільгового проїзду у Львові, є брак коштів.

«Головне питання для нас – де взяти додаткові кошти? Ми ж їх не друкуємо. А мова йде про десятки мільйонів гривень. Значить, із чогось нам потрібно їх забрати. Також усе ще «впирається» у ту методику, яку пропонує держава. Вона просто переклала свої функції на органи місцевого самоврядування, і таку позицію озвучили багато представників інших міст. Такі категорії як постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, інваліди різних груп – це гарантована підтримка держави, учасники АТО та багатодітні сім’ї – у всьому світі такими категоріями базово опікується держава. Органи місцевого самоврядування можуть лише  щось додати тій чи іншій категорії. Держава передає нам їх всіх, мовляв ви собі робіть, як хочете», – підсумував Сергій Бабак.

Нагадаємо,  14 березня цього року Кабінет Міністрів України прийняв постанови №196 та №197, якими фактично запроваджує в державі добровільну монетизацію пільг за проїзд пільговиків усіма видами транспорту загального користування на міських та приміських маршрутах. Втім остаточне рішення мають приймати самі органи місцевого самоврядування.

Якщо вони не вводять на своїй території монетизації, то продовжують виплачувати перевізникам компенсації за пільговий проїзд. Однак перевізники Львівщини скаржаться, що ні з бюджету Львова, ні з обласного бюджету вже тривалий час не отримують виплат.

Остаточне рішення щодо монетизації Львівщина має прийняти до 1 червня.

За попередніми підрахунками Мінсоцполітики, в середньому на людину в місяць на проїзд потрібно 150-200 гривень. Тільки у Львові є близько 142 000 пільговиків, і для того, аби виплатити їм «на руки» кошти на проїзд, у місяць потрібно більше 21 мільйона гривень.

Також Львівський портал раніше повідомляв, що пенсіонери не підпадають під монетизацію пільг за проїзд.

Все, що потрібно знати про монетизацію пільг за проїзд у громадському транспорті, читайте у матеріалі Львівського порталу «Монетизація пільг: реальний порятунок чи чергова мильна бульбашка?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *