ОСТАННІ НОВИНИ

Порошенко заявив, що Україна подолала газову кризу

Катерина Родак

|

Президент України Петро Порошенко заявив, що критичну ситуацію, що склалася з газопостачанням в останні дні, подолано.  Про це він заявив під час зустрічі з керівництвом Укртрансгазу 3 березня, пише Українська правда.

 

За словами Порошенка, це стало можливим завдяки тому, що було різко збільшено кількість газу, що постачається з країн ЄС.

“Критична ситуація, яка виникла з постачанням газу у зв’язку зі спробою “Газпрому” зірвати виконання контракту на постачання газу в Україну, …  вже позаду. Зараз ми маємо різке постачання газу з ЄС  – з Польщі, Словаччини та Угорщини,  і станом на 10:20 ситуація із забезпеченням газом стабілізувалася, весь дефіцит газу повністю покрито”, – заявив президент.

Він додав, що Україна  разом з тим повністю виконує зобов’язання з транзиту газу до ЄС.

Також Порошенко подякував українцям за національну солідарність та за те, що вони відгукнулися  на звернення щодо скорочення споживання газу.

“На 25 млн. кубометрів газу Україна скоротила споживання вчора – 14% загального обсягу споживання. Це і є ознака нашої солідарності”, – зазначив президент.

Додамо, що у Львові за добу 2 березня зекономили 70 тисяч кубів газу.

Разом з тим у “Нафтогазі” заявили, що cтаном на ранок суботи українська газотранспортна система повністю збалансована і працює в штатному режимі.

“Наразі падіння тиску у магістральній системі газопроводів, що виникло через недотримання “Газпромом” контракту як на постачання, так і на транзит газу територією України, повністю зупинено завдяки збільшенню обсягів імпорту газу з європейського напрямку”, – зазначили у компанії.

За оперативними даними за 1 березня,  до країн ЄС та Молдови було протранзитовано 257 млн куб. м, за 2 березня – 265 млн куб. м, за 3 березня –очікується 264 млн куб. м газу.

При цьому “Газпром” не поставив “Нафтогазу” 18 млн куб. м газу, за які компанія внесла передоплату, що створило критичну ситуацію з постачанням газу для споживачів України.

Також у Нафтогазі заявили, що компанія наразі досі не отримала від ПАТ “Газпром” жодних документів стосовно наміру розірвати контракти на постачання та транзит газу.

“Діючі контракти не передбачають можливості їх розірвання в односторонньому порядку”, – нагадали у НАК.

 

Зазначимо, що на Львівщині заходи з економії газу тривають. Зокрема, теплопостачальним організаціям та установам з індивідуальною системою опалення доручили провести розрахунок температури у будівлях і знизити температуру подачі теплоносія до мінімально можливого рівня. Окрім того, школи Львова перевели в режим ощадливого використання теплоенергії, а частина вишів міста призупинила навчання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *