ОСТАННІ НОВИНИ

Стало відомо, скільки платитимуть львів’яни за переробку сміття на Пластовій

Катерина Родак

|

Вартість переробки однієї тонни сміття на сміттєпереробному комплексі, який збудують на вулиці Пластовій, становитиме близько 1000 гривень за тонну відходів. Про це сьогодні, 2 березня, під час прес-конференції заявив керівник ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

 

За його словами, така цифра дозволить заводу бути окупним.

«Такі комплекси, як правило, фінансуються різними джерелами, у тому числі тарифом і міським бюджетом. Він (завод-ред.) продуктами своєї переробки не може покрити операційні витрати. Тому економічна модель, яку ми розробили з Egis (французька компанія, що розробляє Стратегію поводження з ТПВ для Львова –ред.), показує, що на рівні до тисячі гривень буде вартість переробки за тонну ТПВ», – розповів Вадим Ноздря.

Зараз за вивіз та захоронення ТПВ львів’яни платять 1,40 грн за один квадратний метр або о 719-803 грн за тонну ТПВ. У тариф, який прийматимуть після будівництва заводу, закладатиметься вартість вивезення, переробки та захоронення близько 35% відходів.

Як відомо, завод механіко-біологічної переробки сміття у Львові будуватимуться на вулиці Пластовій поблизу очисних споруд «Львіводоканалу». Будівництво сміттєпереробного комплексу розпочнеться влітку 2018 року. Нещодавно ЛКП «Зелене місто», яке відповідає за будівництво заводу, оголосило тендер на розроблення проектної документації.

Раніше зводити сміттєпереробний завод у Львові планували на території ТЕЦ-2. Влітку 2017 року «Львівтеплоенерго» підписало договір  вартістю майже 4,95 млн з ПАТ «Харківське котлобудівельне підприємство «Котлоенергопроект» на розробку проектно-кошторисної документації  грн для будівництва сміттєпереробного комплексу продуктивністю 240 тис. тонн на рік. Згодом депутати міськради виділили під сміттєпереробний комплекс ділянку біля очисних споруд «Львіводоканалу» для ЛКП «Зелене місто».  Вадим Ноздря, директор «Зеленого міста» пояснив, що нове місце для заводу обрали через неузгодженість у земельному питанні (у ЛОДА заявляли, що ділянка на ТЕЦ-2 не належить місту) та супротив місцевої громади, зокрема села Муроване.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *