ОСТАННІ НОВИНИ

Чотирьох посадовців підозрюють у привласненні 20 мільйонів «Укрзалізниці»

Омелян Шевчук

|

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 1 листопада повідомили про підозру чотирьом особам у заволодінні понад 20 млн грн державного підприємства «Укрзалізничпостач» (нині – філія ПАТ «Укрзалізниця»). Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі НАБУ.

Зокрема, йдеться про:

–  заступника директора ДП «Укрзалізничпостач», члена комітету з конкурсних торгів, дії якого кваліфіковані за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»);

– начальника управління закупівельних процедур ДП «Укрзалізничпостач», члена комітету з конкурсних торгів (ч.5 ст.191 КК України);

– директора підприємства-постачальника, дії якого кваліфіковані за ч.5 ст.191, ч. 3 ст. 209 («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»), ч. 3 ст. 212 («Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів») КК України;

– фінансового директора групи компаній, до якої входило підприємство-постачальник (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.3 ст.212).

За версією слідства, впродовж 2014 року службові особи ДП «Укрзаліничпостач» вступили у попередню змову з представниками одного з приватних підприємств, яке мало намір постачати метизну продукцію для потреб «Укрзалізниці». За домовленістю службові особи «УЗ» допомогли обраному ТОВ перемогти у конкурсних торгах, після чого уклали угоду на постачання метизної продукції за цінами, що на той момент майже вдвічі перевищували середньоринкові. Внаслідок цього, за версією слідства, «Укрзалізниці» було завдано майнової шкоди у розмірі понад 20 млн грн.

Досудове розслідування триває. Наразі детективи НАБУ встановлюють місцезнаходження ще однієї особи, ймовірно причетної до вчинення злочину, для повідомлення їй про підозру у встановлений Кримінальним процесуальним кодексом України спосіб.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють із липня 2016. Загалом у роботі детективів НАБУ майже 20 кримінальних проваджень із викриття корупційних схем на «Укрзалізниці».

Раніше Львівський портал" href="http://portal.lviv.ua/">Львівський портал повідомляв, міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що на «Укрзалізниці» повний провал структурних реформ, через зацікавлених «друзів». Також стало відомо, що за підсумками 2016 року орієнтовна вартість закупівель ПАТ «Укрзалізниця» в компаній народних депутатів України Ярослава та Боглана Дубневичів складала близько мільярда гривень. Окрім того стало відомо, що «Укрзалізниця» планує порізати на брухт майже 15 тисяч вагонів. А також накупила бракованих запчастин на 20 мільйонів

Згодом повідомлялося, що зловживаннями Дубневичів в «Укрзалізниці» займеться НАБУ. А сам Войцех Балчун визнав монополію Дубневичів на «Укрзалізниці» та перевів стрілки на НАБУ, прокуратуру і СБУ.

Після цього НАБУ дали доступ до документів залізниці для розслідування змови з Дубневичами.

Також відбулися обшуки у офісі Дубневичів у Львові. Зокрема стало відомо, що мова про корпорацію КРТ, яка співпрацювала з фірмою, що ухилялась від сплати податків.

Після гучних викриттів Омелян назвав «конфліктом інтересів перебування Дубневича на посаді глави транспортного комітету Ради».

Попри те суди заборонили фіскальній службі проводити перевірку компанії братів Дубневичів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *