ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Всесвітній день боротьби зі сказом. Як захиститися від смертельної хвороби?

Катерина Родак

|

Всесвітній день боротьби зі сказом є ініціативою благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Атланта за підтримки ВООЗ. Цей день має щорічний характер і проводиться 28 вересня. Про це Львівському порталу повідомили в обласній лабораторії МОЗ України.

Дата цього всесвітнього дня була обрана невипадково: 28 вересня 1895 року помер французький мікробіолог Луї Пастер, який спільно з колегами створив вакцину проти сказу. Перше успішне щеплення проти сказу було зроблено 6 липня 1885 року 9-ти річному хлопчикові Йозефу Майстеру, якого вкусив скажений пес. Хлопчик вижив, ставши першою людиною, врятованою від сказу. У подяку за свій порятунок Й.Майстер все життя доглядав за могилою вченого і працював сторожем в Інституті Пастера.

В Україні перші щеплення проти сказу запровадив у 1886 році М.Гамалія.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу, ця хвороба характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту, за відсутності вчасного лікування абсолютною смертністю, через це щорічно гине понад 55 тисяч людей і більше 1 млн. тварин. Прямі збитки від сказу складають біля 4 млрд. євро в рік.

Щорічно в світі 15 мільйонів людей  одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом.

Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:

  1. Уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;
  2. Якщо покусала або ослинила підозріла (невідома) тварина чи дика тварина, потрібно промити місце укусу струменем теплої води з милом, а потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов`язку та якомога щвидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного лікування  за затвердженою схемою.
  3. Якщо Вас вкусила відома тварина, для встановлення за нею ветеринарного спостереження, необхідно з`ясувати прізвище та адресу власника тварини.
  4. Потрібно своєчасно робити щеплення домашнім тваринам.

Під час  лікування дуже важливо дотримуватись встановленого лікарем режиму, а саме не можна переохолоджуватись, перегріватись, фізично перевтомлюватись, вживати спиртні напої.

Пам`ятайте! Якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже неможливо. Єдиний спосіб порятунку – своєчасна вакцинація, яка захистить Вас від захворювання та врятує Вам життя.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *