ОСТАННІ НОВИНИ

Те, що зараз відбувається у Галереї мистецтв, – спроба рейдерського захоплення, - депутат

|

Нинішню ситуацію в Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького депутат Львівської облради Мирослава Бабінська трактує як спробу рейдерського захоплення. Про це вона сьогодні, 7 серпня, заявила під час прес-конференції, передає кореспондент Львівського порталу.

Депутатка розповіла, що протягом свого часу їй пощасливилося працювати у команді легендарного музейника Бориса Возницького.

«11 років я пропрацювала науковим працівником Львівської галереї мистецтв у Золочівському замку. Тому, не можу стояти осторонь. Те, що відбувається у Галереї, мене дуже болить, адже колишніх музейників не буває. Коли людина занурилася в цей світ, а тим більше мала щастя спілкуватися з Борисом Григоровичем, то це вже на все життя», – зауважила Мирослава Бабінська.

За її словами, зараз у Галереї керують «торговці, які мислять комерційними категоріями».

«Останнім часом мені спадає на думку притча про те, як Ісус Христос виганяв торгівців з храму. Зараз ми бачимо захоплення храмового мистецтва торгівцями, які, на жаль, мислять комерційними категоріями…», – каже депутат.

Як наголосила Мирослава Бабінська, Борис Возницький міг бути власником найбільшої приватної колекції, однак всі цінні експонати він прилаштовував у Галереї мистецтв:

«Людина, яка витягала ці безцінні експонати з вогню, як це було з скульптурами Пінзеля, з води, боліт, стрихів, могла собі творити приватну колекцію, знаючи справжню їхню ціну…Ця приватна колекція була б зараз найбагатшою в Україні…Однак ця людина доробилася до «хрущовки», бо все цінне йшло в Галерею…».

«Спадщина Возницького зараз під загрозою. Я це трактую як спробу рейдерського захоплення Галереї», – резюмувала депутат.

Раніше Львівський портал повідомляв, що в рамках відкритого кримінального провадження, від 5-го січня 2017 року, за фактом зникнення 431 музейного предмету (старовинні книги та стародруки), у помешканні Лариси Возницької поліція проводить обшук.

За словами нардепа Ігоря Васюника, який повідомив про обшук у своїй сторінці у Фейсбук, це брудна кампанія проти тих, хто хотів зберегти спадщину Бориса Возницького (покійного мистецтвознавця, директора Львівської галереї мистецтв, батька Лариси Возницької).

Також додамо, що у помешканні Лариси Возницької стародруків не знайшли.

Як відомо,  у вересні 2016 року директором Львівської галереї мистецтв став Тарас Возняк. У конкурсі на цю посаду тоді брала участь в.о. керівника галереї Лариса Разінкова-Возницька. Невдовзі у Львові закрутився скандал довкола встановлення меморіальної таблиці Борису Возницькому.

У січні цього року Тарас Возняк зробив шокуючу заявущодо зникнення майже сотні стародруків, натякнувши, що до їх зникнення причетне колишнє керівництво галереї мистецтв. Лариса Разінкова-Возницька назвала такі закиди фальсифікованим нападом. У травні Лариса Разінкова-Возницька заявила, що керівництво Львівської галереї мистецтв закриває частину музеїв.

Про всі деталі читайте у інтерв’ю Львівського порталу з Ларисою Возницькою «Королі і блазні Львівської галереї мистецтв. Початок падіння легендарного «Музею музеїв»?

Фото: Львівська газета

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *