ОСТАННІ НОВИНИ

Що пропонує новий закон про гуртожитики

|

Сьогодні, 5 квітня, Верховна Рада України остаточно затвердила право мешканців гуртожитків приватизувати своє житло. Що ж пропонує законопроект №1076 територіальним громадам і законними мешканцями гуртожитків, розповів Львівському порталу один із співавторів та ініціаторів документу, народний депутат Ігор Васюник.

За словами парламентаря, завдяки законодавчим змінам мешканці гуртожитків зможуть приватизувати житло, в якому проживають.

«Це дійсно важливий законопроект, на який всі ці роки чекали 500 тисяч людей по всій Україні. Люди, які проживають в гуртожитках колишніх державних підприємств, зможуть приватизувати житло. Адже по всій Україні приватні структури незаконно приватизовували гуртожитки разом з людьми, яких потім з сім’ями викидали на вулицю. Ми працювали над цими законодавчими змінами з 2012 року. Співавторами законопроекту є понад 20 народних депутатів з різних фракцій. Тепер у мешканців гуртожитків з’явилась можливість захистити свої права та майно», – повідомив Ігор Васюник.

Законодавчі зміни дадуть такі можливості для мешканців гуртожитків:

  1. Надає право приватизувати житло мешканцям гуртожитків, які були включені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації) колишніх державних чи комунальних підприємств, в тому числі ті, які в подальшому були передані в статутні капітали інших юридичних осіб або відчужені іншим способом.
  2. Приватизація відразу може бути проведена після передачі гуртожитку у комунальну власність та створення власниками житлових та нежитлових приміщень у гуртожитку об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.
  3. Право на приватизацію житла матимуть не тільки «наймачі» кімнати в гуртожитку, а й члени їхніх сімей, які не мають власного житла, не використали право на безоплатну приватизацію державного житлового фонду та на правових підставах (ордер + реєстрація) вселені у гуртожиток та фактично проживають у гуртожитку постійно сукупно п’ять і більше років.
  4. Приватизація житлових приміщень в гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування.
  5. Закон закріплює можливість визнання в судовому порядку недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому.

Як  повідомляв Львівський портал, 20 квітня 2016 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №1076 щодо удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків. Відповідний законопроект підтримали 252 народних депутатів.

Однак 20 травня 2016 року Президент України Петро Порошенко застосував право вето до Закону щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків.

Співавтор законопроекту щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків І. Васюник тоді заявляв, що «Радники та друзі президента зробили йому дуже погану послугу».

Після цього обурені мешканці гуртожитків пікетували Порошенка.

Сьогоднішнє, 5 квітня, голосування відбулося із урахуванням усіх зауважень та правок, зокрема, Президента України.

Детальніше про проблему мешканців гуртожитків читайте у нашому матеріалі: «Приватизацію житла у гуртожитках знову відклали в шухляду. Зріє соціальний «вибух».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *