ОСТАННІ НОВИНИ

Через зняття санкцій з Іванющенка Україна втратила 5,4 мільярда

|

Ціна знятих санкцій з соратника екс-президента Віктора Януковича Юрія Іванющенка становить майже 5,4 мільярди гривень. Про це йдеться у повідомленні Центру протидії корупції.

“Генпрокуратура відкрила провадження по Іванющенко лише після того, як ми почали писати заяви про злочин і змушувати їх розслідувати економічні злочини Юри Єнакієвського. Саме це було потрібно для збереження санкцій – показати європейцям підозри у корупційних злочинах”, – пояснює Дарина Каленюк з Центру протидії корупції причину зняття санкцій.

За її словами, бездіяльність нинішнього заступника генпрокурора Юрія Луценка Юрія Столярчука, який вів цю справу і при інших генеральних прокурорах, призвела до того, що справу закрили, і підстави для продовження санкцій – зникли.

У рамках кримінального процесу по справі Іванющенко, звітував начальник департаменту спецрозслідувань Юрій Горбатюк, рік тому було заарештовано 1,8 млн швейцарських франків, 30 млн дол. у Латвії, 575 тис. дол. у Монако.

За даними ЦПК, правоохоронці в Швейцарії та Монако сумарно арештували значно більше – близько 200 мільйонів доларів на рахунках компаній Іванющенка.

Після зняття санкцій, запевняють активісти, можливість повернути ці гроші в бюджет України назавжди втрачена.

Рішення було прийняте після щорічного перегляду обмежувальних заходів.

“Одна особа видалена зі списку” – додали у Раді ЄС. Мова йде про близького соратника Януковича Юрія Іванющенка.

Востаннє Рада ЄС продовжила на рік обмежувальні заходи стосовно екс-президента Віктора Януковича та 15 його соратників 4 березня 2016 року.

Санкції проти Януковича і його оточення були запроваджені у березні 2014 року і продовжені в березні 2015 року.

Раніше Верховний Суд закрив всі справи щодо Іванющенка. У ВСУ заявили, що в закритті справ по Іванющенку винна Генпрокуратура.

Як відомо зі ЗМІ, наприкінці січня 2015 року Головним управлінням по боротьбі з організованою злочинністю МВС України Іванющенко був оголошений у розшук за організації розтрати майна та незаконне збагачення в особливо великих розмірах.

Глава міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що Іванющенко організовував і фінансував «ті тушок», які викрадали, били і вбивали активістів Євромайдану в лютому 2014 року.

У січні український суд наклав арешт на належні Іванющенко грошові кошти в сумі понад 72 млн. швейцарських франків, що зберігаються на його рахунках у банках Швейцарії. Генеральна прокуратура заарештувала його рахунки в банках України та автопарк, а для накладення арешту на грошові кошти за кордоном були направлені запити про міжнародно-правової допомоги в Латвію, Монако і Швейцарію.

Депутат ВРУ Олег Недава, який відстоює інтереси Юрія Іванющенка, заявив про незаконність переслідування Іванющенка не дивлячись на те, що у слідства були докази його причетності до ряду злочинів.

28 лютого 2017 року стало відомо Верховний суд України закрив всі кримінальні провадження стосовно Юрія Іванющенка. Ця подія викликала значний резонанс у суспільстві. Значну роль у припиненні переслідування олігарха зіграли Григорій Суркіс, який є його давнім партнером по бізнесу, і екс-Голова АП Борис Ложкін, якому також приписують тісні зв’язки з Іванющенко. За деякими данними закриття кримінального провадження коштувало Юрію Іванющенку третини його статку, який оцінюють у 200 мільйонів євро.

Економічна правда                          

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *