ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили відновлену «сидячу статую Свободи»

|

Сьогодні, 17 січня, у Львові офіційно відкрили відреставровану скульптурну групу «Ощадність. Промисловість.Рільництво». Львівську «статую Свободи» відновлювали півроку, а чекала вона на це більше століття, передає кореспондент Львівського порталу.

1

Загальна вартість робіт – 467 тисяч гривень,  з яких 300 тисяч зібрали під час благодійного аукціону Інституту банківської справи. Роботи з реставрації виконувало ПП «Оберіг», співвласником якого є відомий у Львові скульптор та реставратор Віктор Проданчук.

«Взагалі це дуже складні роботи, бо вони проводилися на висоті. Там не були дуже вигідні умови для цього – досить мало місця. Хлопці постійно працювали зі страховкою. Кожного дня туди піднятися і злізти – це не так просто. Крім того, були непередбачувані моменти. Наприклад, в процесі виконання робіт з’ясувалося, що корона статуї є позолочена, і треба було ту позолоту відновити, а гроші на це не були передбачені в кошторисі. Фірма «Оберіг» виконала цю позолоту власним коштом», – розповіла начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець.

Як відбувалась реставрація у фото:

1
1
3
3
До реставрації
До реставрації
2
До реставрації
1
Під час реставрації
2
Під час реставрації
3
Під час реставрації
4
Під час реставрації
Під час реставрації
Під час реставрації
1
Після реставрації
2
Після реставрації
Після реставрації
Після реставрації

Детальніше про львівську «статую Свободи» та історію її перевтілення читайте у статті Львівського порталу «Неприступна Ощадність. Перевтілення львівської «статуї Свободи».

Довідка:Скульптурна композиція «Ощадність. Рільництво. Промисловість» з’явилася на приміщенні Галицької ощадної каси (сьогодні – Музей етнографії та художнього промислу) у 1891 році. Тоді у Галичині високо цінувалась така якість, як ощадність, а тому під Галицьку ощадну касу віддали одну з найкрасивіших будівель старого Львова. Автором львівської статуї є відомий скульптор Леонард Марконі. Власне львівська пані Ощадність мали би берегти кошти, споглядати за їх, як кажуть сьогодні, цільовим використанням, примножувати та слідкувати за ними. Двоє чоловіків, яких вона міцно їх обіймає, символізують промисловість і рільництво – дві галузі, що приносять прибуток.

Фото: Андрій Федоришин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *