ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура зайнялася «дерибаном» спадщини ЮНЕСКО в центрі Львова

|

Прокуратура вимагає зупинити незаконну передачу землі та будинку юрисдикції ЮНЕСКО по вулиці Шевській (центр Львова – ред), яку віддали для спорудження нової житлової новобудови. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Прокуратури Львівщини.

61

За даними відомства, Львівською місцевою прокуратурою №1, з метою попередження незаконної передачі земельної ділянки історико-культурного призначення, скеровано до суду позов про визнання протиправною та скасування ухвали Львівської міської ради.

Прокуратурою встановлено, що ухвалою Львівської міської ради одному із товариств надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0359 га на вул. Шевській у м. Львові для реставрації з переплануванням житлового будинку.

При цьому, Львівською міською радою не взято до уваги той факт, що на згаданій земельній ділянці знаходиться будинок, який належить до пам’яток архітектури національного значення та розташований в межах історичного ареалу і зони регульованої забудови міста, а також входить в ансамбль історичного центру Львова, внесеного до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

На даний час, Львівський окружним адміністративним судом уже задоволено клопотання керівника Львівської місцевої прокуратури №1 про забезпечення позову, тобто заборонено Львівській міській раді приймати рішення та вчиняти дії щодо затвердження суб’єкту господарювання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Шевській у м. Львові до розгляду справи по суті.

Цікаво, що на вулиці Шевській є лише один будинок, який можуть знести та перебудувати по-новому. Під цей опис підходить триповерхова пам’ятка архітектури національного значення по вулиці Шевській, 12. В цьому будинку на початку ХХ століття був знаний у Львові ресторан, який відвідували політичні та мистецькі вершки тогочасного Львова. 1 жовтня 2002 року у будівлі стався обвал внутрішнього перекриття будинку, постраждали люди… Після цього занепадаюча будівля у центрі Львова стала ласим шматочком для товстосумів… У лютому 2013 року львівська мерія надала дозвіл на виготовлення документації із землеустрою для оформлення правовстановлюючих документів на цю земельну ділянку.

За даними Львівського порталу, кусочок спадщини ЮНЕСКО може потрапити до «рук» «свободівця» Ігоря Кривецького. Саме його називають головним спонсором «Свободи».

Як відомо, ЮНЕСКО відреагувала на руйнацію та нищення історичної частин Львова. До цього  члени осередку УНК ІКОМОС заявили, що влада Львова цинічно руйнує пам’ятки ЮНЕСКО.

Окрім того відома активістка Олеся Дацко також била на сполох що: «Львівська влада дискредитує законопроект щодо збереження пам’яток ЮНЕСКО». Також стало відомо, що Львів під загрозою виключення зі списків культурної спадщини ЮНЕСКО.

Подивитися на архітектурних «потвор» Львова  можна тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *