ОСТАННІ НОВИНИ

Олеся Дацко: «Львівська влада дискредитує законопроект щодо збереження пам’яток ЮНЕСКО»

|

Активістка, заступник голови Громадської ради при Львівській ОДА, активіст ГО «Народна дія» про відсутність законодавства, яке б зупинило нищення культурної спадщини Львова місцевими чиновниками та спробу дискридитації законопроекту №1553 щодо збереження пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні:

484

«Заходи, як сьогоднішній «Тиждень охорони пам’яток» потрібні, але мета цього форуму – показати, як забудовувати історичну частину міста, а не виявляти і вирішувати існуючі проблеми. Суть у тому, щоби продемонструвати, що стару частину міста не те, щоб можна, а навіть треба забудовувати.

Так, нині у нас практично нема жодного нормативного регулювання забудови – ні місцевих правил забудови, ні погодження історичного ареалу, ні органу управління об’єктом ЮНЕСКО, а землі в межах історичного ареалу не є визнані такими, що мають історико-культурне призначення…

Тобто, Львівська міська рада не зробила нічого, щоби завдяки законодавству зберегти ці пам’ятки. Натомість проводиться захід, де показують, як це все забудувати: демонструють приклади Німеччини, Австрії, Португалії та інших країн, де забудовують історичні центри, і, навіть центри ЮНЕСКО. Але вони забувають нам сказати про те, що там діють такі норми, що у деяких випадках все регулюється до сантиметра.

Я прогнозую, що результатом форуму «Тиждень охорони пам’яток» буде резолюція, якою вони фактично проголосять, що забудовувати історичний центр Львова потрібно. Там не буде жодного слова про охорону старовинної архітектури, натомість скажуть, що законопроект №1553 щодо збереження пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні є бар’єром і його краще не приймати. Тобто, цей тиждень – такий піар-захід для дискредитації законопроекту, який вкрай необхідний Україні».

Як відомо, авторитетні експерти розкритикували закритий від громади так званий «форум захисту пам’яток культури», який зараз триває у Львові, адже він може обернутися появою ще більшої кількості незаконних будівництв у місті. Детальніше читайте у статті Львівського порталу: Право на шабаш: тиждень охорони корупції у Львові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *