Ігор Васюник: «Львів просто можуть виключити зі списків культурної спадщини ЮНЕСКО»

|

юнеско васюникНародний депутат України та співавтор законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» Ігор Васюник щодо потреби зупинити незаконне будівництво на території  історичного центру Львова.

«Що ми маємо на сьогодні: практично всі старі кам’яниці руйнуються в історичному ареалі міста  Львова, забудовується кожний квадратний метр землі в центрі міста і ми можемо дійти до того, що отримаємо чергове попередження ЮНЕСКО і нас просто виключать зі списків об’єктів культурної спадщини. Така ж ситуація в Києві. Якщо таке станеться, то втрати не тільки для Львова, але й для України будуть величезні – фінансові та  іміджеві.

І, якщо мені хтось скаже про брак коштів, я не погоджусь. Тут є дві основні проблеми. Перша – законодавчі прогалини, які ми намагаємось врегулювати даним законопроектом. Друга – це наші чиновники, які за великі гроші погоджують різні перебудови і забудови в історичних місцях, до прикладу – в центрі Львова. Насправді, проблему з чиновниками я вважаю більшою, ніж питання законодавчого  врегулювання. Всі скандальні забудови у Львові були проведені за рахунок великих чемоданів грошей через Мінкульт.

Чинний закон «Про охорону культурної спадщини» є абсолютно декларативний. Він не містить навіть поняття самого  визначення пам’ятки ЮНЕСКО,  не містить і поняття буферної зони. Ми у новий законопроект закладаємо поняття  наглядових рад, де ми прописуємо вимоги для членів цих рад , щоб  туди не увійшов кум-брат-сват чиновника. Важливе питання – це визначення органів управління пам’яток ЮНЕСКО. І це,  в першу чергу, вимога самого ЮНЕСКО, яку ми пробуємо адаптувати.

Цей законопроект – велика глиба, в яку закладене глибоко експертне розуміння ситуації і юридичне врегулювання проблематики. Над ним працювали майже два десятки експертів зі сфери архітектури, реставрації, громадські діячі».

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *