ОСТАННІ НОВИНИ

Дорожники Львівщини борються з борщівником

|

З року в рік на Львівщині триває боротьба з небезпечним та отруйним бур’яном борщівником Сосновського, який проростає вздовж автомобільних доріг у смугах відведення. Відтак на замовлення Служби автомобільних доріг у Львівській області щороку дорожні служби Львівщини проводять заходи боротьби з шкідником, передає Львівський портал.

борщівник

Ця небезпечна рослина приваблює необачних громадян своїми гігантськими розмірами та величезним суцвіттям у вигляді парасольки. Люди, не підозрюючи про небезпеку, фотографуються біля гіганта, зривають листя тощо. Як наслідок такої необачності – важкі опіки тіла, довготривале лікування та рубці на згадку

У 2015 році департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації провів аналіз, згідно якого загальна площа поширення Борщівника Сосновського становить більше ніж 1056 га. Найбільш поширений він у межах Турківського, Сколівського, Старосамбірського, Радехівського та Дрогобицького районів.

Борщівник Сосновського швидко і легко розмножується насінням, що має властивість доброї летючості, просто і стрімко поширюється вздовж доріг, заходить в ліси і зарості чагарників, що обумовлює значне гальмування боротьби з ним.

На замовлення Служби автомобільних доріг у Львівській області щороку дорожні служби проводять заходи боротьби з цим шкідником. Знищення борщівника проводиться двома способами – механічним (скошування) та хімічним (гербіцидами). Як правило, гербіциди застосовують лише на молодих, недавно порослих рослинах. Насіння шкідника має здатність дозрівати навіть після зрізування рослини і зберігає свою схожість 7–10 років, тому за рік чи два цю проблему вирішити неможливо. Важливим фактором в боротьбі з борщівником є відсутність систематичного фінансування.

Протягом поточного року дорожниками проведено роботи із знищення борщівника на таких автомобільних дорогах загального користування: Київ-Чоп, Львів-Рава-Руська, Львів-Самбір-Ужгород, Львів-Краковець, Червоноград-Рава-Руська, Куровичі-Рогатин, Сколе-Славське, Турка-Східниця, Красне-Чемеринці, Золочів-Красне, Ясенів-Золочів, Перемишляни-Чемеринці-Плугів, Стрий-Журавно, Миртюки-Розгірче, Орів-Нижня Стинава, тощо.

Довідка

Борщівник сибірський, або як його ще називають борщівник Сосновського – багаторічна рослина родини зонтичних з 2-5 річним циклом розвитку. З центральної її бруньки на 3-5-й, рідше на 2-3-й рік життя, утворюється квітковий пагін. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується головним чином насінням. Квітка – складний зонтик, білий або зелено-жовтий. Борщівник Сосновського досягає 3 метрів висоти, має великі перисті листки та порожнисте стебло (на знімку). Росте переважно на добре зволожених ґрунтах (береги річок, каналів та біля автошляхів). В горах подекуди займає великі площі.

Листя і плоди борщівника багаті на ефірні олії, які містять фуранокумарини — фотосенсибілізуючі речовини, які при потраплянні на шкіру можуть викликати фотохімічний опік. Якщо все ж відбувся контакт із соком рослин, то необхідно:
– по можливості, в найкоротші терміни, рясно промити уражені ділянки з господарським милом в проточній воді;
– промити (саме промити, а не протерти) уражені ділянки спиртовмісної рідиною (одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом одноразово (пантенол, олазоль, борний вазелін, уснінат натрію на ялицевому бальзамі; лініментсинтоміцин) і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягом або пов’язкою);
– не розкривати пухирів, які утворились;
– у випадку значних пошкоджень шкіри на місці пухирів, які розкрились, наносять підсушуючу мазь (цинкову) і накладають стерильну пов’язку;
– ділянки тіла після контакту з соком або рослиною слід захищати від сонячного опромінення дві доби. Якщо контакт відбувся в темний час доби і не вжито ніяких заходів, то при опроміненні шкіри на наступний день клінічні симптоми бувають такі ж, як і при ураженні вдень. Підступність борщівника в тому і полягає, що якщо вчасно не помітити потрапляння отрути на шкіру, то потім що-небудь робити буває пізно;
– проводити всі заходи, як при опіках шкіри.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *