ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові розгорівся скандал довкола ЛКП «Лев»

|

У Львові розігрався скандал довкола собаки, яку приспали працівники ЛКП «Лев».

собака

Історія набула розголосу, відколи волонтери розповіли  zik, як у ЛКП приспали собаку замість того, щоб його лікувати.

21 квітня в ЛКП «Лев» привезли маленького песика, метиса, подібного до пекінеса. За словами волонтерів, у собаки була давня травма задніх кінцівок, песик був клінічно здоровий та активний, швидко пересувався на передніх лапках. Але з незрозумілих причин керівництво ЛКП «Лев» вирішило приспати собаку, замість того, щоб надати йому ветеринарну допомогу.

«Я особисто годував цього собаку. Над ним взяв опікунство ловець ЛКП «Лев» Юрій Гукасян. 22 квітня Юрій домовився про огляд і лікування песика у приватній клініці, але коли прийшов за ним, то пса вже не було. Спочатку в ЛКП брехали, що ніхто не знає про такого собаку, а коли взнали, що є фото і відео з ним, то почали викручуватися, що він сам помер, а потім з’ясувалося, що приспали! Хоча за наявності опікуна, вони спочатку мали попередити Юрія про заплановану евтаназію!», – розповів волонтер Володимир Мишенчук.

У свою чергу, керівник ЛКП «Лев» Оксана Кошак у коментарі IA ZIK підтвердила, що вона дійсно підняла питання про те, щоб присипляти тварин, які потрапляють у ЛКП «Лев» з такими травмами.

“Так, я запропонувала свій варіант, що коли до нас будуть потрапляти такого роду собаки, які без людського постійного піклування не проживуть, – вдаватися до евтаназії. І це законно. Я запропонувала зоозахисникам, щоб вони забирали таких собак, але ніхто не зголосився. І щодо цієї собаки, якого приспали 22 квітня, насправді, ніхто не зголосився опікуватися ним, – стверджує Оксана Кошак.

Натомість прес-служба міської ради опублікувала  історію покійного собаки, де стверджується, що евтаназія позбавила песика страждань. Чому волонтерам одразу не сказали про евтаназію – не зазначається.

Пропонуємо вам ознайомитися із версією історії від ЛКП «Лев» та самостійно зробити висновки:

  1. Відлов тварини

Собака Капелька (Тома) був відловлений ловцем ЛКП «Лев» Юрієм Гукасяном 21.04.16р. згідно планового порядку (заявки на ЛКП на цей відлов не було) на вулиці Щирецькій, про що зроблено запис у «Листку відлову безпритульних тварин». Тварина була здана на підприємство як безпритульна.

Згідно з розповіддю Юрія, він забрав її у безхатьків. Проте, він не повідомив іншим працівникам підприємства і не уточнив, що:

а) забирав її самостійно, залишивши далеко у машині водія, який завжди працює з ловцем у парі і надає йому допомогу при необхідності;

б) забирав тварину, на якій був нашийник з господарського приміщення (будинку);

в) поряд з твариною були тарілочки з водою та їжею, що свідчить про наявність піклувальника;

д) своїми діями порушував «Інструкція з відлову, проведення процедур та відпуску безпритульних собак на ЛКП «Лев» п.2 Відлов, Статут підприємства у розділі 2.Мета і предмет діяльності п.2.2.1, Ухвалу ЛМР №4636 від 17.05.15р. та доповнення до неї в ухвалі міської ради №263 від 17.03.16р. (лінк на ухвалу) у розділі 4 та найголовніше п.6.11.3, що забороняє забирати тварин з квартир і з територій приватної власності без відповідної постанови суди. Такої постанови Юрій не мав.

Зауважимо, що працівник, який тривалий час працював на підприємстві, досконало знав внутрішні правила та законодавство, тож можемо зробити висновок, що свідомо їх порушив: 1) не повідомив персонал, за яких обставин було відловлено собаку; 2) не уклав угоду на опікунство; 3) привіз тварину на ЛКП, паралельно, за його словами, почавши збирати гроші на її лікування, хоча знав, що усіх важких та хворих безпритульних тварин ЛКП «Лев» лікує та утримує своїм коштом. З 23 квітня і досі Юрій Гукасян відсутній на роботі, за його словами через хворобу.

29 квітня до нас прийшла жінка, яка тривалий час розшукувала свою собаку. Вона надала фото та документальні докази, які підтверджували, що собака, яку ми назвали Капелька (господиня назвала її Тома) – була її домашньою твариною. Пані Олександра написала, що немає зауважень до дій ЛКП «Лев», оскільки у інших ветеринарних клініках їй також рекомендували не мучити тварину, яка мала важкі травми. Єдине, що її обурило – це той факт, що тварину було забрано з будинку.

  1. Медична частина

Після того, як собака потрапила в ЛКП «Лев», її оглянули ветеринарні лікарі. Під час огляду було виявлено наступні травми: 1) задавнені переломи лівої задньої кінцівки, 2) контрактури обох ахілових сухожилків, 3) фімоз статевого члена, 4) самовільне і неконтрольоване сечо- та кало випускання, 5) відсутня поверхнева і глибока тактильна та больова чутливість від поперекового відділу хребта до кінчиків пальців задніх кінцівок, 6) пролежні на стегнах і мошонці, 7) пошкодження хребта у попереково-крижовій ділянці. Все це зафіксовано в історії хвороби тварини. Для повного підтвердження попереднього діагнозу було прийнято рішення зробити рентгенологічне дослідження, яке показало пошкодження у поперековому відділі, перелом тазу посимфізу та підтверджено задавнені переломи задніх кінцівок. Виходячи з отриманих даних, зроблено заключення, що травми не сумісні з повноцінним існуванням. Тварини страждала б до кінця життя, перебуваючи у паралізованому стані, щоденно себе травмуючи. Тому лікарі прийняли непросте рішення про евтаназію тварини.

Водночас, ЛКП «Лев» звернулось за незалежною експертизою. Висновок, який надано у виписці з протоколу розтину кафедрою нормальної та паталогічної морфології і судової ветеринарії ЛНУ Ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького після проведеного розтину підтвердив діагноз «виявлені важкі травматичні ураження хребта з порушенням іннервації задньої частини тіла, перелом тазу, перелом з неправильним зрощенням та утворенням кісткової мозолі лівої великогомілкової кістки, утворення декубітальних виразок, двобічна нейротична атрофія м’язів тазових кінцівок вказують на задавнене важке травматичне ушкодження та ненадану вчасно ветеринарну допомогу, що призводило до важких фізичних страждань тварини». Ці висновки підтверджують правильність та гуманність рішення працівників ЛКП «Лев».

Посилання на усю згадану документацію додаємо тут: https://drive.google.com/open?id=0B2crAvSbGcEkWmFVd1pzUGdaS2s

  1. Наслідки та пропозиції

ЛКП «Лев», це ветеринарно-стерилізаційний центр, куди безпритульні тварини потрапляють на короткий термін за програмою відлов-вакцинація-стерилізація-прилаштування або відпуск на місце відлову. У 2016 році наше завдання – відловити (стерилізувати, вакцинувати) 1 000 та прилаштувати 500 безпритульних собак Львова. Технічні та фізичні можливості підприємства на сьогодні не дають змоги забезпечити належний догляд за усіма безпритульними тваринами, що мають такі важкі травми, як були у Капельки. Переконані, що лише в сім’ї утримування паралізованої чи травмованої тварини, з щогодинним доглядом та опікою, зможе забезпечить їй більш комфортне існування.

Хочемо наголосити, що місія ЛКП «Лев» – це безпека львів’янам і захист тваринам, тому в жодному разі ми не є прихильниками радикальних дій щодо наших підопічних.

ЛКП «Лев» не є притулком, тому реалізувати догляд за травмованими тваринами, які потребують особливої уваги та піклування, ми зможемо тільки за допомогою активної громадськості міста. Як свідчить статистика, випадків травмування собак на вулицях міста не меншає. Тож ми закликаємо зголоситися волонтерів, зоозахисників чи просто небайдужих громадян, які зможуть забирати у нас тварин, які потребуватимуть особливого догляду та забезпечать цей догляд після того, як медики ЛКП нададуть тварині усю від них залежну медичну допомогу.

Як відомо, нещодавно новим керівником ЛКП «Лев» стала колишній керівник групи продажу компанії Danone Nutricia Оксана Кошак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *