ОСТАННІ НОВИНИ

Розбився градусник – що робити?

|

Управління з надзвичайних ситуацій нагадує, як слід поводитись із ртуттю, у разі коли в домі розбився градусник. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

 градусник

Якщо у приміщенні розбито ртутний термометр, необхідно:

– виведіть з приміщення усіх людей;

– відчиніть навстіж усі вікна у приміщенні;

– максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно зачинивши всі двері;

– захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов’язкою;

– приступайте до збору ртуті. Великі кульки треба збирати спринцівкою і одразу класти їх у склянку з розчином перманганату калію (2 г на 1 л води), дрібніші  кульки слід збирати щіткою на папір і теж висипати в скляну ємність. Банку необхідно щільно закрити. Для збирання крапельок ртуті застосовують також лейкопластир. Його прикладають до поверхні, забрудненої ртуттю,  і прилиплі крапельки ртуті відокремлюють від нього, промиваючи, ацетоном або іншим розчинником (краще віддати його спеціалістам на утилізацію).  Ефективним є прибирання поверхні за допомогою вологого слабо проклеєного паперу. Цей спосіб найбільш придатний для невеликих площ, забруднених ртуттю. При такому способі слабо проклеєний газетний папір розмочують у воді, відтискають і в такому вигляді застосовують для промокання поверхні, забрудненої ртуттю. Крапельки ртуті пилоподібних розмірів (0,5-1мм) добре прилипають до мокрого паперу і тоді їх разом з папером кладуть у банку з водою, яку щільно закривають;

– вимийте забруднені місця (після очищення їх від ртуті) мильно-содовим розчином (400 г мила та 500 г кальцинованої соди на 10 л води), або розчином перманганату калію (20 г на 10 л води);

– почистіть та промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.

Якщо ртуті розсипано більше, ніж її буває в термометрі, максимально ізолюйте забруднене приміщення, щільно зачиніть усі двері й негайно викличте фахівців ДСНС України за номером телефону «101».

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством України, до надзвичайно небезпечних відходів належать також і відходи, що містять ртуть.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *