ОСТАННІ НОВИНИ

Вікторія Бринза: «Ми як політична нація починаємо проходити процес дорослішання»

|

Соціолог, фахівець з досліджень цінностей, старший аналітик компанії pro.mova Вікторія Бринза про дослідження щодо того, які є цінності в українців:

Вікторія Бриндза

«Ми це розпочали у 2012 році і не могли зрозуміти, що означає для українців те, що безпека для нас – найважливіше. Але потім ми зрозуміли, що

Дослідження, яке розпочалося ще у 2012 році, показало, що найважливіше для українців – це безпека. Окрім того у нас є дуже сильне прагнення влади, збагачення, контролю над ресурсами, людьми, так далі. І це те, що нас дуже відрізняє від європейців, вони цього прагнуть набагато менше. Припускаю, що ми прагнемо влади для того, що вирішити свою безпеку.

Проте за останні 5 років ми почали рухатися більше в відкритість. Але цей рух супроводжується егоїзмом. Тобто це означає, що ми більше відкриваємося, але нам байдуже на всіх інших. Це можна побачити, наприклад, в тому, щоб ми купуємо собі більші машини замість того, що вирішувати питання кращих доріг.

Наступне – це страшний брак довіри. І це так звана анонімна довіра, тобто довіра до незнайомців. Якщо в українця запитати, чи він довіряє людям, то в більшості випадків він скаже, що він очікує, що його використають, якщо буде така можливість. І звісно ж довіра до державних інституцій, що теж є достатньо складним показником. З одного боку ми очікуємо, що нам хтось щось зробить (ЄС, держава), але коли йдеться до держави, то ми їй не довіряємо.

Зате потрошечки вибудовується довіра в громадянському суспільстві. Особливо після Майдану ми бачимо рух на те, що люди починають вірити, що низовий, безкорисний рух щось може вирішувати. Відповідно ми бачимо, що довіра  всередині суспільства починає трохи формуватися, але нема довіри до влади. І це пояснює, чому ми поки не дуже хочемо йти в політичні партії.

Якщо сказати стисло, то ми як суспільство, як політична нація починаємо проходити процес дорослішання (зараз він десь такий. Як в підлітковому віці) від того, що ми спочатку очікували, що всі нам все зроблять, до того, що ми починаємо казати, коли нам щось не подобається. Наступний крок – ми самі маємо вирішувати, що ми хочемо», – розповіла соціолог.

Фото: соціальні мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *