ОСТАННІ НОВИНИ

Андрій Юсов: «Дострокові вибори без зміни законодавства не мають сенсу»

|

Політичний експерт, аналітик, організатор низки виборчих кампаній про політичну кризу, дострокові вибори в Україні, та проблему чинного виборчого законодавства:

264

«Політична криза робить дострокові вибори все більш реальними. На політичному порядку денному країни це питання N2 – після питання про відставку Арсенія Яценюка і переформатування Кабміну. Проте сам факт дострокових виборів не гарантує позитивних змін.

Зараз існує велика загроза, що наступні парламентські вибори, а особливо дострокові, пройдуть за чинним виборчим законодавством. Тобто, половина депутатів буде обрана за закритими партійними списками, на формування яких суспільство не має впливу, друга половина «пройде» за мажоритаркою, де результативність виборчої кампанії часто залежить від бюджету кандидата і тісноти співпраці з владою (адмінресурсу).

В такому випадку якість українського парламенту жодним чином не зміниться. Партійні лідери заведуть за партійними списками тих, кого хочуть завести, тобто, лояльних до себе, а не до виборців, кандидатів. Під парасолькою рейтингів заховаються умовні любі друзі партійних лідерів, спонсори тощо. Мажоритарка теж передбачувана… В цілому нічого не зміниться – ні правила гри, ні, за великим рахунком, склад парламенту.

Тому зараз ставлення до зміни виборчого законодавства стане визначальним маркером прихильності політичних сил до оновлення системи і перезавантаження процесу реформ. Чим довше відкладається прийняття нового закону, тим більш очевидним стає небажання еліт змінювати наявну ситуацію в країні. Особливо зважаючи на те, що необхідність вдосконалення виборчого законодавства була прописана у коаліційній угоді.

Тобто, голоси для прийняття відповідного законопроекту в парламенті є, принаймні формально. Тут багато залежить від політичної волі. Всі, хто декларував відданість реформам, мають можливість продемонструвати це своїми діями…

Якщо українська нація хоче не просто випустити пару на чергових перевиборах, а змінити якість свого головного представницького органу, то усі зацікавлені в цьому громадські активісти, публічні інтелектуали, експерти та політики мають вимагати зміни виборчих правил», – йдеться у блозі Андрія Юсова.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *