ОСТАННІ НОВИНИ

Дерибан-2016 у львівській мерії: куди піде півтора мільярда гривень

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

На пленарному засіданні Львівської міської ради 11 лютого депутати прийняли бюджет розвитку Львова на 2016 рік. Цей документ важливий, тому що у ньому закладені основні витрати з міського бюджету на ремонти, реставрації, будівництва та оновлення усіх сфер життєдіяльності міста. Саме від грамотно складеного бюджету розвитку залежить те, як виглядатиме та позиціонуватиме себе культурна столиця України протягом року.

бюджет

Цьогорічний бюджет розвитку Львова побив багато рекордів, серед яких і його загальна сума – понад 1, 6 мільярдів гривень (минулого року було менше 700 млн. грн..).  Бюджет розвитку у стінах Ратуші приймався, уже традиційно, не без «веселощів»: порушення регламенту ЛМР, «роздування» бюджету, звинувачення та голосні заяви – це та інше підкидало дрів у вогонь, на якому бюджет розвитку таки «зварили». Львівський портал вирішив проаналізувати нюанси цього документа.

Отже, 1, 6 мільярдів гривень – це величезна сума коштів як для Львова. Сам мер міста на засіданні сесії наголосив, що інші міста не дотягують до таких цифр, тому це своєрідний рекорд. То що ж такого термінового у Львові необхідно розвивати, щоб «відбити» вкладені гроші?

В асфальт

Більша частина коштів з бюджету розвитку за планом має піти на дорожню інфраструктуру ( у цифрах – це близько 933 мільйонів, 55%). Дороги Львова вже давно стали улюбленою темою львів’ян для жартів: і смішно, і грішно. Відтак, серед довгого списку доріг, які обіцяють «вилизати»  цьогоріч ,найбільш золотими можна назвати цю п’ятірку:

  1. Реконструкція вулиці Мечнікова (від вул. Пекарської до Личаківської) – 45 мільйонів. Вулиця Мечнікова чекала на свій ремонт, як несмілива пані на принца, – довго, тихо та з легким сумом. Ще у 2013 році з’явилась надія (коли мерія підписала контракт на 46 мільйонів з ТОВ «Львівбудмережі»), але і вона «прогоріла». І лише нещодавно за цю стареньку вже вулицю взялися комунальники, підписавши контракт з традиційним для мерії партнером – турецькою фірмою «Онур», – на 67 мільйонів.
  2. Реконструкція проспекту Червоної Калини – 34 мільйони. Минулого року на цю вулицю заклали більше 60 мільйонів, обіцяли завершити ще в грудні.
  3. Реконструкція мосту на вул.. Городоцькій – 30 мільйонів. На цей міст з міського бюджету вже не один рік виділяються величезні суми коштів. Міст як був, так і залишається аварійним.
  4. Реконструкція частини вулиці Київської і Русових – 27 мільйонів. Вулицю Київську чинна влада Львова обіцяє відремонтувати уже третій рік. Раніше «відмазувалися» тим, що не можна ремонтувати одночасно декілька вулиць, де їздять трамваї. У 2016 мер Львова пообіцяв «взяти і зробити» одну із центральних вулиць Львова «лялечкою».
  5. Реконструкція вулиці Богданівської (від авторинку до Пластової)– 35 мільйонів. На цей ремонт у міста і держави роками не ставало грошей, та влітку 2015 року частину вулиці заасфальтували.

Також за мільйони з легкої руки 42 депутатів та виконкому поремонтують вулиці Садову, Котляревського, Пулюя, Купчинського та інші.

Куди ще?

Значна частина бюджету розвитку піде на закупівлю електротранспорту, а саме 5-ти тролейбусів в «Електрону» (25 мільйонів), про трамваї мова не йде.

Також величезна частина бюджету розвитку вже традиційно піде на підтримку комунальних підприємств міста. Мова йде, передовсім, про ЛКП «Львівавтодор», якому цього року виділяють 100 мільйонів гривень, 68 з яких підуть на «золоту» трамвайну колію на Сихів, 26 – на борг за ремонт четвертого трамвайного маршруту, і ще 1 мільйон 500 тисяч — борг за реконструкцію площі Святого Юра.

ЛКП «Львівтеплоенерго» отримує від міста 11, 5 мільйонів на котельні та погашення боргів.

«Львіводоканалу» виділили 37 мільйонів, які розподілили так: 9 мільйонів – водопостачання у смт. Рудно– 9 млн. і насосна станція в Холодновідці – 8 млн. Решта витрат (а це 20 мільйонів) – на кошторисну документацію, водогони, реконструкцію очисних споруд, труби, придбання ескалатора, каналізування 2-3 вулиць тощо.

«Львівсвітло» матиме майже 32 мільйони від міста, 20 з яких піде на ремонт ліфтів у львівських будинках. Річ потрібна, ніхто не сумнівається. Решта коштів піде в Рясне-2 на індустріальний парк та до Львівської міської лікарні швидкої допомоги.

«Львівелектротрансу» віддадуть 51 мільйон, основна сума якого має піти на капітальний ремонт трамваїв та тролейбусів, ремонт колій, контактних  мереж тощо. Тому, за планом, Львовом мають знову поїхати трамваї, що горіли декілька місяців тому. (Бо нові на їх місця не закуповують – чого добру пропадати, якщо його можна ремонтувати і ремонтувати з року в рік?).

інфографіка

Окремим пунктом варто виділити каналізування львівських вулиць – на це виділено не так багато, як на дороги, але все ж не мало – більше 21 мільйона гривень: тут і колектор у Скнилівський парк за 4,6 мільйонів і встановлення гідрозатворів в каналізаційній мережі центральної частини міста за 20 млн грн. Може, не смердітиме? Принаймні, у центрі міста.

Неабияку суму з бюджету розвитку вкладають і у ремонти освітніх закладів, а найбільше – 24 мільйони – на ремонт туалетів у школах. Оце, певно, дітям буде втіха! До речі, освіта – це чи не найбільша гордість мера Львова Андрія Садового. За його словами, цього року в цю сферу у бюджеті розвитку вкладено величезну суму. «Суттєво збільшені кошти на культуру, великі кошти на освіту. Ми щороку відкривали 10-15 додаткових дитячих груп у садочках. В цьому році поставили надзвичайно амбітну планку – 44 групи відкрити», – заявив він, коментуючи журналістам бюджет розвитку на 2016 рік. Така заява амбіційна, і якщо принаймні вдасться відновити легендарний садочок 1984 року народження на вулиці Зубрицькій (на який піде цього року близько 15 мільйонів), то це вже буде «щось». А ще цього річ планують за майже 13 мільйонів відновити садочок на Кульпарківській (там, де початкова 40-ва школа) – цю дошкільну установу почали ремонтувати влітку 2015 року компанією ПП «Еталон-Ком».

Цього року «овелосипедяться» ще деякі вулиці: відрізок дороги від Варшавської до Брюховичів, Чернівецька-Ряшівська, Під Дубом-Липинського та частина мікрорайону Рясне-1. Загалом на велодоріжки з бюджету «висмокчуть» більше 10 мільйонів. Це мізерно в  порівнянні з коштами, які місто вкладає у трамвай на Сихів, та все ж більше, ніж дістанеться бідосі медицині.

До слова, саме на «обділену» медицину звернув увагу депутат від фракції УГП Тарас Чолій, коли пояснював за трибуною, чому його партія не голосує за цей бюджет розвитку міста. «Якщо ми подивимося на медицину, де лише фігурує 3% (з загальної суми бюджету – ред..) і освіту, де фігурує 8%, і соціальний захист, де фігурує  2%, то складається враження, що у Львові пріоритет надається не людині, а дорозі», – заявив депутат.

Водночас Андрій Садовий йому та іншим противникам суперечливого бюджету розвитку заперечив, мовляв, медицину хай фінансує держава. Хоча на медицину хоч і виділили всього майже 45 мільйонів, та це вже пробуджує надію, що може, хоч дахи в лікарнях відремонтують, бо терпець львів’ян не гумовий – а раптом не витримає і вдарить по електоральних настроях? У цифрах видатки на медицину у 2016 році виглядають так: 29 мільйонів – на закупівлю обладнання (сума мізерна, бо медичне обладнання коштує мільйони євро, втім є правда у словах мера Львова- тут основне фінансування має йти від держави), 14 мільйонів – на ремонтні роботи (серед яких і пологовому будинку на Мечнікова «підкинуть», і лікарні на Орлика дадуть якусь копійчину – не все в нас погано).

Оскільки Львів – це культурна столиця України, то оминути витрати на реставрацію культурних пам’яток (у тому числі і тих, що охороняються ЮНЕСКО) було би некрасиво. Отож, загалом департаменту охорони історичного середовища для реставрацій та ремонтів виділено майже 40 мільйонів. Найбільшу суму, 6 мільйонів, отримає площа Митна (яку реставрують, ремонтують, добудовують, встановлюють ультрамодні фонтани уже більше року), 2 мільйони дістанеться музею Пінзеля і 1,5 мільйона костелу Непорочного зачаття. Також нового вигляду можуть надати будівлі Першої міської поліклініки на вулиці Руській – на це віддають два мільйони. Також цікавим пунктом є 4 мільйони на ремонт пам’ятки архітектури на вулиці Залізняка. Серед затвердженого списку архітектурних пам’яток на Залізняка їх є три: костел Йосифа та дві вілли під номером 4. Підкинуть грошенят і статуї «Ощадності» (300 тисяч), за яку вже бралися стільки разів, що й не згадаєш.

Майже 9 мільйонів гривень віддадуть на потреби львівських парків: основні витрати – на велодоріжки, освітлення та лавочки. На всі не вистачить, але точно обіцяють потурбуватись про парк «Знесіння». Ой, не вперше…

Закритий бюджет

Бюджет розвитку міста Львова приймали поза увагою громадськості та з порушеннями законодавства України та регламенту міськради. Та хіба вперше? Тю! Втім цього року Андрій Садовий наголосив, що якраз чи не вперше ухвалювався розвиток міста настільки відкрито. Та для кого, Андрій Іванович? Згідно із дослідженням Комітету виборців України у Львівській області, під час схвалення бюджету розвитку міста, мерія порушила мінімум три норми:

  • Не відбулося відкртих громадських слухань – а це порушення Статуту територіальної громади Львова
  • Депутати отримали проект бюджету за 9 днів до голосування (згідно із регламентом мали би за 14 днів)
  • Кінцевий варіант проекту бюджету розвитку так і не оприлюднили до 11 лютого. (А мали би оприлюднити за 20 днів до його розгляду).

Підводні камені

Багато хто каже, що цьогорічний бюджет розвитку непрозорий, і що у ньому багато передумов для «відмивання» та розкрадання коштів. Окрім того, як вже зрозуміло, сама процедура ухвалення бюджету відбувалася не відкрито (у міськраді навіть ходить жарт про те, що бюджет приймали в «Бухті Вікінгів» в обраному колі). Львівський портал поцікавився у екс-голови бюджетної комісії Львівської міськради Яромира Самагальського, що власне є найбільшою проблемою  бюджету розвитку.

1

«Проблема цьогорічного бюджету у тому, що його «надули». Дуже багато стрічок є безпеко-кошторисної документації, а це означає, що вони виконані не будуть. Дуже багато грошей не сконцентровано на якісь програми чи на виконання якихось робіт, а вони просто розмазані по різних управліннях, департаментах. Тому проконтролювати, чи вони ефективно використовуються, буде, по-перше, не дуже просто,а по-друге, вони таки не будуть ефективно використані», – розповів у коментарі Львівському порталу Я. Самагальський.

Також екс-депутат Львівської міськради пояснив, що мова, перш за все, йде про пункти з розробки безпеко-кошторисної документації та придбання обладнання та предметів довгострокового користування.

«От ні з того, ні з сього отак  всі структурні підрозділи Львівської міської ради цього року отримали кошти на заміну меблів. Чи ці меблі треба всюди і всім і все поміняти за один раз?  А це, мінімум, 10 мільйонів лише на меблі. Кожен департамент і управління отримали кошти на заміну комп’ютерної техніки. Знову ж питання: а чому їх розмазували всім потрошки і кожен сам собі буде купувати? Та візьміть закупіть централізовано техніку, одним лотом, отримавши знижку. Зробіть єдиний гарантійні зобов’язання, тоді отримаєте більші знижки і обслуговування буде краще, тоді дасте по тих відділах кошти. А так вони собі кожен буде брати, хто що захоче, а потім попробують ув’язувати це все в єдину мережу. Розумієте, таких дурниць є там повно у тому бюджеті», – наголосив Я. Самагальський.

 

Коментарі

  1. Невже міські дармоїди в Ратуші працюють без меблів і комп’ютерів ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *