ОСТАННІ НОВИНИ

Тендер в аеропорту «Львів» виграла компанія з російським корінням

|

Один з останніх тендерів влаштування протипідкопного загородження території на ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» ім. Д. Галицького» виграла компанія «Елби». Вартість виконання робіт – три мільйони гривень. Про це «Львівському порталу» повідомив один з учасників тендеру – директор львівської фірми «Пліт» Андрій Пегитяк.

аеропорт

«Було всього троє учасників, оскільки це друга категорія складності виконання будівельних робіт і небагато підприємств в Україні мають досвід та технічні можливості для здійснення діяльності на цьому ринку. Ми на ринку систем огорож вже більш ніж 19 років, це дуже специфічний ринок, і всі знають, хто за ким стоїть.  Компанія «Елби», яка виграла тендер, – є дітищем відомої російської компанії Group LB. Тому дивно, що тендер виграла компанія з російським корінням. Більше того, сам тендер пройшов не дуже прозоро, його затягували та вкінці кінців виконання робіт віддали компанії «Елби», яка не пред’явила кошторис та іншої документації, яку Комітет з проведення тендеру вимагав від інших двох учасників. За моїми даними, компанія «Елби» немає ані людських ресурсів, ані технічних засобів та можливостей для виконання таких робіт. До речі, саме наша фірма «ПЛІТ» розробила проект, кошторис на ці роботи та провела їх експертну перевірку», – розповів Андрій Пегитяк.

За словами Андрія Пегитяка, російська «Group LB» колись мала хороші позиції на ринку, мала своїх лобістів у владних кабінетах і масово вигравала різні тендери у багатьох аеропортах України.

Зв’язок між російською «Group LB» та українською «Елби» Львівський портал вирішив пошукати на їхніх офіційних сайтах, і результат більш, ніж вразив.

Те, що компанія «Елби» – це нова версія російської компанії «Group LB», яка отримала українську «прописку», свідчить те, що компанії надають однакові види послуг, мають співзвучні назви, однаковий логотип та фактично однакове доменне ім’я веб-сайтів (www.grouplb.com та www.grouplb.com.ua). Щоправда на сайті української компанії «Елби» зазначено, що сайт перебуває на стадії розробки.

Активно працювати з аеропортами України «українська» «Елби» (статутний капітал якої тисяча гривень – ЛП) почала лише з 2015 року і вже виграла тендер у львівському аеропорту.

адреса

 

адреса елбі

Цікаво, що на російському сайті компанії «Group LB» є пункт про те, що ця компанія отримала ліцензію від Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії на роботу з документами, що містять державну таємницю.

фсб

«Юридично довести, що «Елби» – це російська компанія – неможливо, але ж всі ми розуміємо, що це так.  Зараз вони захоплюють цей ринок, лізуть до українських аеропортів та, маючи підтримку від деяких високопосадовців, виграють тендери на будівництва важливих охоронних споруд. Чи варто довіряти компанії, яку контролює ФСБ, стратегічно важливі державні тендери в Україні? Це питання мало би турбувати вже СБУ», – додав А. Пегитяк.

Нагадаємо, із розпорядженням прем’єр-міністра України від 24 вересня 2015 року в Україні заборонено здійснення державних закупівель у резидентів Російської Федерації та у юридичних осіб, частка статутного капіталу яких перебуває у власності РФ.

Як відомо, 18 листопада комісія Міністерства інфраструктури провела конкурсний відбір на посаду керівника аеропорту «Львів». До цього була опублікована інформація про топ-5 кандидатів на керівництво аеропортом «Львів»

Раніше Львівський портал повідомляв, що «дерибан» державних коштів в аеропорті «Львів» продовжують «кришувати». А також те, що на летовищі не введено в експлуатацію злітно-посадкову смугу та відключили посадкові системи, які дозволяли літакам сідати у негоду. Про ці та багато інших зловживань читачі можуть прочитати в статтях Аеропорт «Львів» у зоні турбулентності та Аеропорт «Львів» у зоні турбулентності – 2. Як вкрасти мільйон (розслідування).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *