ОСТАННІ НОВИНИ

Артефакти давноруської доби «розкажуть», хто ж власне розпланував середмістя Львова

|

11651244_848609308507540_712872971_nЗнайдені під час археологічних розкопок на розі вулиць Краківська-Вірменська артефакти давноруської доби важливі для відтворення історії Львова, заявив Погляду директор науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

Так, фрагменти кераміки 13-го століття, які відшукали пошуковці, засвідчать, що середмістя було розплановане ще за руських князів.

«Ці матеріали підтверджують ті наукові припущення і гіпотези, які зародились ще всередині 90-х років, що Львів, довкола сучасної площі Ринок, був розпарцельований за руських князів, а Казимир Великий, як його називають поляки, всього-на-всього після захоплення почав розбудовувати Львів у південному напрямку», – зазначив Олег Осаульчук.

«Ми вже маємо достатньо матеріалів, щоб це підтверджувати. Коли закінчимо розкопки, будемо працювати над тим, щоб довести це до наукового висновку», – сказав Олег Осаульчук.

Археологи сподіваються цього року завершити розкопки, адже дослідження на цій ділянці почались ще у 2007 році і продовжувались у 2010 та 2011 роках.
На розі цих вулиць компанія ТзОВ “ВП Будінвест” побудує готель.

Олег Осаульчук каже, що наразі невідомо, як будуть експонуватись розкопані мури та підвальні приміщення, коли ділянку забудують. «Частину матеріалів буде розібрано, деякі фрагменти будуть збережені. В першу чергу мова йде про музеїфікацію решток кам’яниці на вулиці Краківській,12», – підсумував директор «Рятівної археологічної служби».

Фото: Мирослава Іваник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *