ОСТАННІ НОВИНИ

Історик Олена Стяжкіна розкаже, як автобіографії творили радянську ідентичність

|

У неділю, 21 червня, професорка історії Олена Стяжкіна, у межах лекційно-дискусійної програми «Донкульт» прочитає лекцію на тему «Пересічна радянська людина: в пошуках слів для правильної біографії», інформують організатори акції.

Подія традиційно відбудеться у конференц-залі Центру міської історії (вул. акад. Богомольця, 6). Початок – о 14:00. Вхід – вільний.

Ознакою «нової людини» в радянському суспільстві, її документом, «перепусткою» та голосом була автобіографія. Практики створення «правильної біографії» означали згоду людини на участь у «радянському експерименті» та готовність відмовитися від тих сторінок життя, які могли здаватися неправильними чи небезпечними.

Чому та за яких обставин люди зголошувалися на конструювання біографій? Які бажані автобіографічні акценти актуалізовувалися в різні періоди існування СРСР? У який спосіб готовність грати у «зміни» біографій впливала на самоідентифікацію мешканців Донбасу?

Того ж дня, о 16:00 у конференц-залі Центру міської історія Олена Стяжкіна візьме участь у дискусії «Минуле у змінних кордонах: як писати історію після конфлікту?» Також до розмови приєднаються Сергій Єкельчик (Університет Вікторії, Канада), Гіроакі Куромія (Університет Індіани, США). Модератор – Софія Дяк (Центр міської історії).

Олена Стяжкіна – професорка кафедри історії слов’ян Донецького національного університету (м.Вінниця). Фахівець з радянської історії та ґендерних студій, авторка книжки «Міщанка» та «бєздуховний обиватєль»: ґендерні аспекти радянської повсякденності».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *