ОСТАННІ НОВИНИ

Зробили перший крок для збереження історичного ареалу Львова, який руйнують незаконними забудовами

|

00151-bНебайдужі громадяни, яких турбує доля архітектурних пам’яток України всесвітньої спадщини ЮНЕСКО підготували законопроект, який дозволить захистити стародавні будівлі та їх території від варварського ставлення. Цей законопроект вчора, 10 червня, обговорили на круглому столі у Львові визначні архітектори, реставратори, експерти та юристи.

2юнескоЧинний закон  України “Про охорону культурної спадщини”, на думку розробників нового регулювання, не забезпечує пам’яткам ЮНЕСКО належної уваги, бо не відділяє їх від національних пам’яток та не надає юридичної сили хартіям з ЮНЕСКО, які ратифікувала Україна.

юнеско«Якщо мені хтось скаже, що проблема у відсутності коштів, то це не правда. На мою думку, є дві основні проблеми, перша з яких –відсутність законодавчого регулювання.  Друга  -це наші чиновники, які за великі кошти  погоджують різноманітні забудови  в історичних  місцях  пам’яток всесвітньої спадщини. І ця друга проблема є значно більшою.

Що ми маємо сьогодні? Всі старі кам’яниці у Львові безбожно руйнуються, забудовується кожний квадратний метр землі в центрі міста. Ми можемо дійти до того, що отримаємо чергове попередження від ЮНЕСКО, і нас просто можуть включити зі списків культурної спадщини. А це буде великою проблемою не лише для міста, але й для цілої держави», – каже один з співавтор законопроекту, народний депутат України Ігор Васюник.

Новинками у законопроекті є визначення поняття пам’яток всесвітньої спадщини, їх буферних зон, регулювання роботи органів управління до кожної з 8-ми пам’яток в Україні та головне – створення наглядових рад.

4юнеско«У ЮНЕСКО від нас вимагають орган управління, а ми його не маємо. У нас вимагають підготовку стратегічного плану управління, а чинні органи, які займаються цими пам’ятками, не мають ані повноважень, ані можливостей готувати стратегічні плани. Тому в роботі над новим законопроектом ми врахували усі вимоги ЮНЕСКО», – каже віце-президент Українського комітету ICOMOS Андрій Салюк.

За словами юриста Мирослави Дмитришин, запропонований законопроект також ускладнюватиме процедуру погодження на нові будівництва у буферній зоні пам’ятки всесвітнього значення. Відтак, аби побудувати у  центральній частині Львова будь-який об’єкт, потрібно буде мати дозвіл не лише від Міністерства культури, як це є зараз, але й від громадськості та комітету ЮНЕСКО.

«Новим законопроектом пропонується забезпечити контроль громадськості над наданням такого дозволу, забезпечити інформування  спільноти та комітету ЮНЕСКО, який би надавав рекомендації», – зазначає юрист.

Фахівці наголошують, якщо законопроект буде ухвалено – це дозволить, зокрема Львову, позбутись такого явища як незаконні забудови в історичній частині міста.

Законопроект вже розглянули в комітеті Культури та духовності ВРУ та більшістю голосів ухвалили рішення рекомендувати парламенту прийняти його за основу та вцілому. Планується, що законопроект з урахуванням поправок та пропозицій винесуть на розгляд Ради наступного тижня.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *