ОСТАННІ НОВИНИ

Де порушуювали права журналістів в Україні

|

У період з 14 по 20 березня 2015 року в Україні зафіксовано 6 випадків фізичної агресії проти журналістів та два випадки цензури. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Інституту масової інформації (ІМІ).

За даними фахівців в Україні поруч зі зростання соціальної напруги через подорожчання товарів та послуг зростає емоційне навантаження на журналістів, котрі висвітлюють суспільно-політичне життя. Третій тиждень березня відзначився заборонами зйомки (Ужгород, Мукачево, Одеса, Київщина), відмовою у наданні суспільно важливої інформації (Чернівці, Донбас) та погрозами журналістам 5 каналу після трагічного випадку за участі українських військових у Костянтинівці на Донеччині. Також цього тижня за нез’ясованих обставин загинула головний редактор «Нетішинського вісника» Ольга Мороз.

Категорія «Фізична агресія»

У місті Нетішин Хмельницької області (місто-супутник Хмельницької АЕС) знайшли мертвою у власній квартирі 44-річну головного редактора “Нетішинського вісника” Ольгу Мороз. Редакція газети не пов’язує смерть головреда з професійною діяльністю.

У селі Рожівка Київської області під час проведення журналістського розслідування знімальною групою програми “Люстратор” телеканалу 2+2 щодо зловживань голови Рожівської сільської ради Софії Величенко, місцевий депутат, а за сумісництвом – чоловік голови села Леонід Величенко – відібрав камеру в оператора та особистий мобільний телефон журналістки Ірина Матвієнко.

У місті Костянтинівка (Донецька область) громадяни погрожували побиттям журналістці 5 каналу Ользі Калиновській, яка разом з оператором знімала сюжет на місці ДТП за участю українських військових, в якому загинула 8-річна дівчинка.

В Одесі під час мітингу проти підвищення цін на проїзд, що проходив на вулиці Дерибасівській, журналістці видання Преступности.НЕТ Радмілі Алієвій міліціонер забороняв відеозйомку. 

Знімальній групі закарпатського телеканалу «М-студіо» охорона заборонила проводити зйомку на території головного автовокзалу Ужгорода. Знімальна група прибула на автовокзал, аби висвітлити проблему низької якості послуг та питання перевезень пільговиків. Охоронець вокзалу сказав, що це – приватна власність, тому зйомка заборонена.

На автовокзалі міста Мукачево Закарпатської області чоловік у формі охоронця схопив штатив знімальної групи телеканалу «Інтер» і, нічого не кажучи, намагався кудись його понести. Журналістка Марина Коваль з оператором мусили наздоганяти охоронця, аби повернути собі штатив.

 

Категорія «Цензура. Доступ до інформації»

Так званий віце-спікер Народної ради “ДНР” Денис Пушилін заявив, що українські засоби масової інформації, “які брали участь в розпалюванні конфлікту на Донбасі”, не пустять на підконтрольну бойовикам територію. “Всі українські ЗМІ, які брали участь в розпалюванні конфлікту в Донбасі і проектах, що викликають у громадськості почуття ненависті до “ДНР”, на територію республіки допущені не будуть”, – сказав Пушілін.

Вже вдруге Чернівецький національний університет відмовив чернівецькій журналістці Надії Бабинській (регіональний кореспондент ІМІ в Чернівецькій та Івано-Франківській областях) в задоволенні запиту на публічну інформацію. Цього разу журналістка просила надати копії декларацій керівництва вишу. За підписом ректора Степана Мельничука Надія Бабинська отримала відмову, бо керівництво не надавало згоди на оприлюднення декларацій.

Інфографіка: ІМІ