ОСТАННІ НОВИНИ

Ми доб`ємося революції гідності в освіті – Іван Васюник

|

Вирішальними для якості освіти в Україні є не кількість вчителів, не наявність комп`ютерів і навіть не зміст підручників, а підготовка і соціальний статус вчителя. Про це заявила голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич під час зустрічі з освітянами Сихова.

Напередодні Дня вчителя з представниками шкіл району Лілія Гриневич і кандидат в депутати по округу №115 Іван Васюник.

За словами Л.Гриневич, великою проблемою в Україні  в останні роки стало те, що освітню політику формувало Міністерство фінансів. “Можна розглядати різні способи економії коштів в освіті, але ми не маємо право погіршувати і так низький соціальний статус вчителя”, – вважає Лілія Гриневич.

Зокрема, вона розповіла, що в законопроекті, який підготував Мінфін йде мова про збільшення з 2015 року навантаження на вчителів з 18 до 20 годин, а з 2016 року до 22 годин. Зміни мотивують тим, що нібито українські вчителі у порівнянні з Європою мають найнижче навантаження. Хоча насправді це оманливе враження. В Україні навантаження розраховують за кількістю уроків, проте ніхто не задумується, скільки потратив часу та зусиль вчитель для підготовки до уроків.

Відтак Л.Гриневич впевнена, що в Україні потрібно запропонувати нову систему оплати праці вчителя. “І це потрібно затвердити в новому Законі про освіту. Бо, якщо ми цього не зробимо, то за нас це зробить Мінфін, так як він вважає за потрібне”, – додала вона.

Лілія Гриневич впевнена, що жодна реформа в освіті неможлива, якщо вчитель, вихователь, викладач не посідає  гідного місця в суспільстві.

Водночас голова Комітету відзначила, що їй особливо приємно, що в команді “Народного фронту” по львівському округу N 115 балотується колишній віце-прем`єр-міністр Іван Васюник, який готував проект  указу Президента про запровадження Зовнішнього незалежного оцінювання.

Запровадження зовнішнього тестування передбачало реалізацію двох високих суспільних цілей – позбутися несправедливості при вступі у навчальні заклади та підвищити якість навчання. Тож ЗНО показало усім, що воно дає випускнику рівні шанси при поступленні до вишу.

“Ми постійно працюємо і будемо працювати над системою ЗНО”, – зазначив Іван Васюник.

Кандидат в депутати впевнений, що при імплементації Закону “Про вищу освіту” львівські університети будуть попереду.

Втілення у життя Закону “Про вищу освіту” дуже важливе на сьогодні. Це один з масштабних кроків в рамках загальної децентралізації. В даному випадку Міністерство освіти свідомо передає свої повноваження університетам. В цьому і полягає зміст автономії.

Іван Васюник переконаний, що після Революції Гідності обов`язково потрібна інша революція, яка забезпечить гідність вчителів і освітян. “Ми доб`ємося революції гідності в освіті”, – запевнив він.

Фото: Львівський портал 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *