ОСТАННІ НОВИНИ

Експерт радить не панікувати і не вестись на високий курс долара

|

Зважаючи на те, що Національний банк України оголосив проведення аукціону з продажу іноземної валюти за гривні 8 вересня, курс долара очікується на рівні 13,50 грн. Про це сьогодні у програмі громадського мовлення Львівського прес-клубу – «Прес-клуб-ГІТ» повідомив незалежний експерт з банківських питань Григорій Мельник, передає кореспондент Львівського порталу.

Однак такий курс долара залежатиме від кількох факторів, зазначив експерт. Зокрема, за словами Г.Мельника, очікуваний курс на рівні 13,50 грн за долар може бути при умові, якщо проросійські бойовики та російські війська не будуть просуватись далі по території України – це перший чинник, і другий – санкції по відношенню до російського капіталу.

Окрім того, за словами незалежного експерта з банківських питань, на курс тисне також ситуація щодо розрахунку за російський газ. «Україна за газ не платила. Цей борг рано чи пізно потрібно буде сплатити. На ринку цей ризик є, ця цифра висить в Україні на балансі боргу. І це прекрасно всі усвідомлюють, що якщо ситуація складеться таким чином, що потрібно буде розраховуватись – це відповідно буде теж тиснути на курс», – сказав Г.Мельник.

Ще одним фактором високого курсу долара – паніка серед населення. За словами Григорія Мельника, через паніку людей попит на долар дуже високий. «Відповідно в основній масі долар пішов на чорний ринок, бо купити його в банку складно через обмеження. Сьогодні люди можуть купити лише 1 тисячу доларів», – сказав він.

Найбільшу паніку, як зазначив експерт, сіють люди, які не мають багато коштів. «Ті, хто має гроші – читають інтернет. Загалом лише 20% максимум 30% населення орієнтується і прогнозує курс. Ті, хто не має багато грошей – сіють паніку», – додав Г.Мельник.

Відтак, експерт порадив для тих людей, які хочуть придбати долар для короткотермінового зберігання – не поспішати і не купувати долар по такій високій ціні, бо можна опинитись у програшній ситуації. «Якщо ви збираєтесь купувати валюту для збереження, то подумайте через скільки часу ви її будете здавати. Якщо ви плануєте здати долар через тиждень-два, місяць, то немає сенсу купувати долар, бо за щось потрібно жити. Якщо це відкладення довготривале – на півроку, рік, тоді можна», – додав експерт.  

Фото: delfi.ua 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *