ОСТАННІ НОВИНИ

У неділю завершується фестиваль «Музика в старому Львові»

|

У рік свого 20-річчя оркестр «Віртуози Львова» разом з польськими партнерами   започаткував Перший міжнародний фестиваль «Музика в старому Львові», який розпочався 15 серпня і триватиме до 31 серпня. Синхронно у Кракові відбувається 39-й фестиваль «Музика у старому Кракові». Частина коштів цього фестивалю буде перерахована на потреби Української армії. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

У храмах та історичних місцях обох міст протягом двох тижнів у п’ятницю, суботу та неділю вирувала музична феєрія вишуканої класичної музики. Вже успішно пройшли понад 20 концертів у рамках двох фестивалів, де виступали відомі мистецькі колективи та виконавці з різних країн світу, зокрема блискучі польські флейтисти Лукаш Длугош та Агата Келяр, віолончеліст Бартош Козяк (Польща), співала англійка Емма Кіркби (сопрано) та володар унікального голосу – басу профундо, Жоел Фредеріксен  зі Сполучених Штатів Америки. На старовинному інструменті – лютні грав Міхал Гондко зі Швейцарії. Виступали на фестивалі і відомі львівські солісти та колективи, зокрема, клавесиністка та органістка Олена Мацелюх, піаністка Оксана Рапіта. Серед колективів, окрім Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова», виступав на фестивалі і Камерний хор «Глорія». Диригували Станіслав Галонський, Юрій Луців, Сергій Бурко та низка інших відомих диригентів. У Кракові виступав Камерний хор «Глорія», львівська капела «Леополіс», Катедральний хор церкви св. Юра.

Окрім професійних музикантів, у рамках фестивалю виступили і молоді талановиті  виконавці, зокрема фортепіанне тріо CAMINO студентів Краківської музичної академії та квартет «Академія» Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка.

Цього тижня на слухачів чекають три завершальні концертні заходи у рамках фестивалю:

29 серпня в Латинському катедральному соборі (Площа Катедральна, 1) о 20.00 год. відомий та популярний у європейських музичних колах польський молодий оркестр Бетховенської академії під батутою видатного диригента Тадеуша Стругала виконає твори німецького композитора Людвіга ван Бетховена, серед яких увертюра «Коріолан» та Симфонія № 7.

30 серпня о 17.00 год. в Італійському дворику історичного музею (пл. Ринок, 6) вперше у Львові звучатиме лірико-комічна опера «Сокіл» славетного українського композитора Дмитра Бортнянського. Партію клавесину виконуватиме керівник і режисер цього проекту, народна артистка України Наталя Свириденко. У супроводі ансамблю солістів оркестру «Віртуози Львова» солюватимуть Віктор Тетеря, Оксана Петрікова, Станіслав Трифанюк, Анастасія Арбузова, Василь Бокоч та Юлія Успенська.

Поставить фінальну крапку у фестивалі концерт 31 серпня о 19.00 год. у греко-католицькому  архикатедральному соборі св. Юра (пл. св. Юра, 5). До уваги слухачів пропонуватиметься «Реквієм» Вольфганга Амадея Моцарта. Твір написано на канонічний латинський текст австрійського композитора – класика. Саме у соборі св. Юра  вперше на теренах Східної Європи у 1826 р. відбулося виконання цього твору хором товариства св. Цецілії під орудою польського скрипаля-віртуоза Кароля Ліпінського та Франца Ксавера Моцарта – сина Вольфганга Амадея Моцарта.

Масштабне дійство об’єднає у собі Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова», Камерний хор «Глорія» (керівник – Володимир Сивохіп), хор собору св. Юра (керівник – Надія Поворозник) та солістів, серед яких українські виконавці – Наталія Дитюк (сопрано), Дарія Князева (альт), польські музиканти Пшемислав Борис (тенор) та Єжи Бутрин (бас). «Реквієм» виконуватиметься під батутою польського диригента, метра академічної музики Станіслава Галонського.  Польський диригент і музиколог є співорганізатором та першим керівником капели Bydgostiensis. У  1961-1970 рр. – співорганізатор і  керівник оркестру Капели Краковєнсіс й фестивалю «Музика у старому Львові». 1948 рік знаменується приїздом до Кракова, де він вивчав музикознавство в Ягеллонському університеті  (1949-1953) й диригування під керівництвом Вітольда Кшемєнского Krzemieński і Богдана Водічко Wodiczko в Музичній академії  у Кракові. У 1955 р. і закінчив цей університет. Працював органістом, а згодом диригентом хору місцевої філармонії (1955-1958).  У 1958-1961 рр. очолював хор Музичного театру в Кракові. З 1962 р.  проживав ​​упродовж декількох тижнів в Італії, де познайомився із багатьма відомими виконавцями й композиторами, виконуючи музику минулих століть. Писав музику до спектаклів і фільмів та здійснив низку аудіо записів.

 Фото: lviv.glo.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *