ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року у Львові зареєстровано два випадки захворювання на лептоспіроз

|

У Львові за поточний період 2014 року зареєстровано два випадки захворювання на лептоспіроз. В березні цього року в лабораторії особливо небезпечних інфекцій Львівської області досліджено 14 щурів, відловлених у районах міста, в 9 випадках були отримані позитивні результати носійства збудника лептоспірозу. Висока заселеність мишовидними гризунами житлових будинків несе загрозу інфікування людей, що проживають на території міста Львова. Про це Львівський портал повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» застерігає мешканців від захворювання лептоспірозу (водяна лихоманка, японська лихоманка).

Збудником інфекції є лептоспіри – спіралевидні мікроорганізми, пристосовані до життя у воді. Джерелом інфекції є сріблясті лисиці, полівки, щурі, землерийки, їжаки, собаки, велика рогата худоба, коні, свині. Хвора людина не може бути джерелом інфекції.

«Щоб лептоспіри проникли в організм, достатньо невеликого пошкодження шкіри, слизової. Інкубаційний період триває 4-14 днів, зрідка – до 20 діб. На місці їх проникнення не залишається ніяких змін, але вони розмножуються і виділяють свої токсини в кров. У хворої людини відсутній апетит, нудота, інколи блювання, підвищується температура тіла, біль в стегнових та литкових м’язах стає нестерпним, часто з’являється жовтяниця. Захворювання маскується під ГРЗ або грип. Щоб розпізнати захворювання, потрібно проводити лабораторне дослідження крові. Хвору людину обов’язково шпиталізують в інфекційну лікарню», – розповідає лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій І. Цвик.

Щоб уникнути захворювання, необхідно дотримуватись наступних правил:

– захищати джерела водопостачання і харчові продукти від забруднення сечею диких і домашніх тварин;

– використовувати воду для пиття і миття овочів та фруктів гарантованої якості;

– зберігати продукти під час відпочинку на природі в закритому посуді;

– одягати водонепроникне взуття під час риболовлі, сінокосу, сільськогосподарських робіт;

– при догляді за хворими тваринами або роботі з їх сировиною необхідно користуватись захисним одягом, гумовими рукавицями;

– проводити заходи суцільної одномоментної дератизації два рази на рік (весна, осінь).

 

Фото: ecozashita163.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *