ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівщини візьмуться за боротьбу з онкологічними захворюваннями до 2016 року

|

На чергове засідання сесії Львівської обласної ради, яке відбудеться завтра, 17 червня, на розгляд винесуть проект рішення «Про затвердження Обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями у Львівській області до 2016 року». Про це Львівському порталу повідомила прес-служба ЛОР.

Відповідне звернення заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Юрія Підлісного скеровано на розгляд постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та соціального захисту Львівської обласної ради.

Програму розроблено департаментом охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації у рамках співфінансування виконання у Львівській області проекту Світового банку Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей, яким передбачено виділення Львівщині фінансового ресурсу на модернізацію галузі охорони здоров’я загальним обсягом 10 мільйонів у еквівалентів доларів США.  

У Програмі, зокрема, зазначено, що рівень захворюваності на злоякісні новоутворення у Львівській області має динаміку стабільного росту у 2,5-3% на рік і за останні 30 років захворюваність на рак зросла на 30%. До 2020 року прогнозується ще 25% зростання захворюваності на злоякісні пухлини.

У структурі смертності у Львівській області на перше місце вийшли неінфекційні захворювання, серед яких атеросклеротична хвороба серця займає 40,8% від випадків смертей, на другому місці (12,8%) – злоякісні новоутворення. Варто відзначити, що у міській місцевості пропорція кардіологічної смертності знижується, а онкологічної – зростає, що свідчить про зміщення факторів ризику хвороб у зв’язку із способом життя та шкідливостями у міських жителів. Рівень онкологічної смертності є найвищий у Жидачівському та Перемишлянському районах, а також у містах області – Львів, Червоноград, Дрогобич, Трускавець.

Покращення діагностичної бази онкологічних закладів збільшує точність і достовірність діагностики злоякісних новоутворень, при якому надзвичайно важливим є морфологічна верифікація онкологічного процесу. Можливість малотравматичного для онкохворого отримання зразка пухлинної тканини забезпечує сучасна фіброендоскопічна техніка при пухлинах травного, дихального та сечового траків людини.

Забезпечення якісної роботи лабораторних досліджень, безперебійної роботи радіологічної апаратури є необхідною умовою для адекватного обстеження онкологічних хворих.

Протипухлинне лікування з використанням сучасного хірургічного обладнання (ультразвуковий скальпель, енергетична платформа для коагуляції Force Triad (монополяр, біполяр, аргон), апарат електрохірургічної абляції Rita-system) дає можливість забезпечити хороший результат при поширених пухлинах, навіть у ІV стадії раку, а забезпечення сучасними комбінаціями хіміотерапевтичних засобів збільшує ефективність лікування хіміозалежних типів раку (грудної залози, кишківника, легенів та ін).

Щодо очікувань результатів виконання Програми, то виконання поставлених завдань дасть змогу досягти до 2016 року в області поставленої мети за визначеними індикаторами:

– забезпечити зниження занедбаних первинних форм раку грудної залози до 20% та ранньої діагностики (у І-ІІ ст) до рівня 80%;

– забезпечити зростання відсотку виконання органоощадних операцій при раку грудної залози до рівня 25%;

– забезпечити зростання діагностики раку ендометрію у ранніх стадіях до 50%;

– зростання на 5% в рік ендоскопічної діагностики раку легенів та гортані з морфологічною верифікацією злоякісного процесу;

– збільшити рівень хірургічного лікування солітарних метастазів у печінку до 40 операцій на рік.   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *