ОСТАННІ НОВИНИ

Уже відомі основні загрози майбутньої вступної кампанії

|

Міністерство освіти і науки не внесло жодних новацій до проекту Умов прийому, щоб зробити вступну кампанію наступного року більш прозорою і зрозумілою для абітурієнтів. Проблема штучного рейтингового списку жодним чином не вирішиться, а відсутність інформаційної системи «Конкурс» стане найбільшою загрозою для прозорості та чесності вступної кампанії у наступному році. Про це розповіла координатор освітніх програм громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Стрелюк, пише Новий погляд

Загалом, за словами експерта, вступна кампанія, яка відбуватиметься у 2014 році, суттєво не відрізнятиметься від минулорічних кампаній. З одного боку, це має свої позитиви – тяглість, сформовану впродовж кількох років. Тобто батьки, чиї діти вступали у минулих роках, будуть краще орієнтуватись у процедурі вступної кампанії. 

Однак для тих, які вступатимуть вперше, кампанія буде складною. «Міністерство не внесло основних новацій, щоб зробити кампанію більш прозорою і зрозумілою для абітурієнтів. Йдеться про те, що абітурієнти знову можуть подавати заяви у п’ять вишів на три напрямки підготовки без визначення пріоритетності та не рейтингуючи їх. На жаль, не будучи професійно орієнтованими, та прагнучи хоч десь бути зарахованим на навчання, багато вступників користуються такою можливістю і подають для участі у конкурсному відборі усі 15 можливих заяв. Через те штучно створюється великий рейтинговий список. Однак виші можуть рекомендувати до зарахування 1-го, 5-го та 8-го серпня не більше 10-20% тих, які подали документи. Студентами ж стають лише 10-40% з тих, хто був рекомендований до зарахування на трьох етапах. Тому 10 серпня відбувається повна катавасія, тому що у вузах залишаються вільні місця державного замовлення і немає єдиної добре внормованої процедури, як заповнювати ці державні місця. Іноді вузи зараховують тих, які подали оригінали. Частина вузів повідомляє «своїм абітурієнтам» про вакантні місця за кошти державного бюджету. Ця проблема наступного року жодним чином не буде врегульована», – розповіла Ольга Стрелюк. 

При цьому для ілюстрації вона наголосила, що результати дослідження «ОПОРИ» засвідчили, що на найбільш престижні напрямки підготовки зараховуються лише 20-30% з тих абітурієнтів, яким були надані рекомендації Приймальних комісій 1, 5 та 8 серпня. Інші 70% вступників зараховуються за так званим конкурсом оригіналів.

«10-го, 11-го і 12-го серпня нам на «гарячу лінію» телефонували батьки і скаржились, що їхні діти попри високі бали не були зараховані, натомість зараховували абітурієнтів з меншими балами. Очевидно, що ці діти не були поінформовані про те, що є вільні місця державного замовлення і, відповідно, не принесли оригінали документів», – розповіла експерт.

Наступного року з’явиться нова загроза: університети, які мають статус дослідницьких, зможуть самостійно визначати конкурсні предмети як профільні, так і не профільні. При цьому ніде не акцентовано чи результати ЗНО з української мови та літератури є обов’язковим предметом.

«Власне, коли ми аналізували проект нового прийому і давали свої рекомендації у Міністерство, ми акцентували на тому, щоб сертифікат з української мова і літератури був обов’язковими навіть у дослідницьких вузах, які мають більше автономії. Однак, на жаль, цієї норми не було уніфіковано в оновленому проекті Умов прийому від 24 жовтня 2013 року. Адже виникає запитання, чи вузи на Сході та Півдні, наприклад, Одеська юридична академія, яка має статус дослідницької, не захочуть змінити ЗНО з української мови на інший предмет», – висловила побоювання Ольга Стрелюк.

Водночас експерт продовжила аналізувати нові умови прийому. «Наступного року абітурієнтам з числа найкращих інтелектуально обдарованих дітей обіцяють додаткові 70 балів. Не вірю, що завдяки 70 таким балам можна буде втримати розумного абітурієнта від навчання за кордоном. Виникають застереження і щодо відсутності критеріїв оцінки досягнень, а також можливості скористатися подібними перевагами. Крім того, вже кілька років діє норма про додаткові 30, 40 і 50 балів за особливі досягнення у вивченні профільних предметів. Навіщо створювати додаткові категорії? Це вже, на мій погляд, радше – популістська норма», – зазначила експерт.
Величезну загрозу у новій вступній кампанії становитиме те, що у проекті Умов прийому не зазначено про інформаційну систему «Конкурс», за допомогою якої абітурієнти вже впродовж 5 років інформуються про їхню рейтингову позицію з-поміж інших вступників. «Конкурс» фактично став запобіжним засобом проти корупції і зловживань під час вступної кампанії.

«Багато абітурієнтів орієнтувались на систему «Конкурс», бачили складові конкурсного балу, а не просто загальний бал, який був у рейтингових списках. Вони бачили кожен бал сертифікату ЗНО, бал атестату, пільгові категорії. Тому відсутність інформаційної системи «Конкурс» є найбільшою загрозою для прозорості та чесності вступної кампанії у наступному році, сподіваємося, що в остаточному варіанті Умов прийому, вона збереже свою роль», – наголосила Ольга Стрелюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *