ОСТАННІ НОВИНИ

У Львів повертається ім’я видатного вченого Адольфа Бека

|

У Львівській міській раді відбулась прес-конференція, присвячена відкриттю виставки живопису до 150-річчя з дня народження професора Львівського університету Адольфа Бека та презентації книги Оксани Заячківської «Світ Адольфа Бека очима Генріха Бека: цілком неофіційно».

Про це повідомляє інформаційнгий портал депутатів ЛМР.

У прес-конференції взяли участь: Роман Грицевич – координатор проекту, депутат Львівської міської ради, Оксана Заячківська – професор Львівського національного медичного університету ім.Д. Галицького, Мар’ян Орліковський – консул Республіки Польща у Львові.

Роман Грицевич розповів, що ім’я Адольфа Бека, на жаль, в Україні мало відоме. А він є всесвітньо відомим вченим, фізіологом, піонером у дослідженнях електрофізіології та великим гуманістом. Адольф Бек був ректором Львівського університету під час І світової війни. У часи воєнного лихоліття, йому вдалось вберегти його від руйнування.

На переконання Оксани Заячківської, Адольф Бек повернувся у Львів, бо він був справжнім львів’янином, адже любив це місто і прожив тут 47 років. Цей вчений розробив передові методи вивчення електроенцефалографії та нейрофізіології; був основоположником товариства «З’єднання», яке проповідувало гасла братерства і гуманізму. Паралельно з виставкою відбудеться презентація книги Оксани Заячківської «Світ Адольфа Бека очима Генріха Бека: цілком неофіційно», в якій вона описала життєвий і творчий шлях батька та сина.

«Ідея нашого проекту показати світ Адольфа Бека, власне, через творчість його сина – Генріка Бека. Він теж є львів’янином і випускником нашого університету, медичного факультету. Він не тільки лікар-гінеколог, а й митець, який залишив надзвичайний спадок», – розповіла Оксана Заячківська.

Також вона повідомила, що вдалось віднайти понад 1700 акварелей Генріка Бека у центральній медичній бібліотеці Варшави, які ніколи не виставлялись в Україні.

На думку Мар’яна Орліковського, консула Республіки Польща у Львові, Адольф Бек належить до спільної україно-польської спадщини. Адже Львів – унікальне місто, в якому творили люди різних національностей.

«Ця акція покликана показати, що є люди, які незалежно від їхнього походження, творять для всіх людей і несуть добро усім націям. До їх числа можна зарахувати і поета Александра Фредра – дідуся Андрея Шептицького, і В’ячеслава Солтиса, який фактично заснував Львівську музичну академію», – зазначив Мар’ян Орліковський.

Підсумовуючи все вищесказане, Роман Грицевич нагадав, що відкриття виставки живопису відбудеться 5 вересня 2013 року в музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *