ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили виставку про цивілізацію гетів

|

У львівському Музеї історії  релігії відкрили виставку «Вершина розвитку цивілізації гетів», повідомляє прес-служба “Рятівної археологічної служби. Банерна  виставка розповідає про історію  та презентує епоху розквіту однієї з найвизначніших цивілізацій Східної Європи, яка припадає на кінець І тис. до н. е.

Виставка демонструє результати багаторічних досліджень пам’яток гетської цивілізації західної частини Лугодорського плато, зокрема унікальну пам`ятку фракійської архітектури – царську гробницю поблизу с. Свещарі, що датується першою чвертю ІІІ ст. до н.е. і яка є об`єктом Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Виставка банерів є спільним проектом Історичного музею міста  Ісперіх (Болгарія), Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба»  Інституту археології НАН України та Музею історії релігії, який має на меті популяризувати болгарську історію, культуру та археологічну спадщину  країни.

– Ця виставка є першою великою  акцією в рамках співпраці  «Рятівної археологічної служби»  та Історичного музею міста Ісперіх. Ми хочемо популяризувати нашу культурну спадщину у Болгарії і їхню у нас. Зрештою нині українці дуже часто їдуть до Болгарії на відпочинок і переконаний, їм буде цікаво дізнатись досі невідомі але дуже цікаві сторінки історії цієї країни. Сподіваємось також, що виставка стане першим кроком на шляху показу в Україні оригінальних артефактів фракійської цивілізації. Однак це доволі складно і займає значно більше часу, – розповів директор «Рятівної археологічної служби» Олег Осаульчук.

Виставка триватиме до кінця вересня.

Місто Ісперіх знаходиться в північно-східній частині Болгарії, за 85 км на схід від м. Русе та за 145 км на північний захід м. Варна. У 1975 р. в Ісперіху була відкрита перша постійнодіюча музейна експозиція. У 1978 р. вона стала філією Окружного історичного музею в м. Разград, а з 1984 р. філія отримала статус самостійного музею. У цей же час Ісперіх стає центром комплексних наукових досліджень за програмою «Гетика».

Нині Історичний музей міста  Ісперіх – один з найбільших археологічних музеїв просто неба у Європі, до якого належать: етнографічний будинок, Історико-археологічний заповідник “Сборяново”, вітряний млин в с. Белінці та художня галерея. Фонди музею нараховують понад 30 000 експонатів.

Один з найцікавіших об`єктів є Історико-археологічний заповідник “Сборяново”. Це 140 археологічних об`єктів різних історичних періодів, найважливішими серед яких є Свештарська царська гробниця, усипальниця Демір Баба (Демір баба теке), гетська столиця Хеліс, Святилище Камен-Рід та ранньохристиянське селище Бювен-Касаба.

Найбільш значиме відкриття  в районі м. Ісперіх – Свештарська  гробниця, виявлена в 1982 р. Це унікальна  пам’ятка фракійської архітектури, що датується першою чвертю ІІІ ст. до н.е. З 1985 року цей об`єкт входить до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *