ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий хоче, аби «Ензим» терміново закінчив реконструкцію очисних споруд

|

Міський голова Львова Андрій Садовий вбачає єдиний вихід з ситуації, що склалась навколо «Ензиму» – підприємство повинно терміново завершити реконструкцію своїх очисних споруд. Про це мер заявив сьогодні під час сесії міськради.

Міський голова розповів, що вчора був присутній разом з кількома депутатами на віче, яке влаштували працівники «Ензиму» поблизу міського колектора. Представники підприємства там заблокували роботу «Львівводоканалу» й не допустили, аби «Ензим» відключили від колектора. Також він повідомив, що сьогодні з приводу «Ензиму» та смороду в місті відбулось засідання комісії з надзвичайних ситуацій у Львівській області під головуванням губернатора.

«Вчора працівники «Львівводоканалу» намагались здійснити дії щодо відключення «Ензиму» від послуг водовідведення. Ці дії були заблоковані, про що складені відповідні акти, які матимуть реагування. Ситуація складна: є відносини між двома підприємствами – «Львівводоканалом» та «Ензимом». Моя вимога єдина, щоб вони працювали відповідно до чинного законодавства. Адже є зафіксований доведений факт – стоки «Ензиму» в десятки разів перевищують граничні допустимі норми. Це визнали представники управління екології, водоканалу, інших служб. Й нема іншого виходу з ситуації, як у терміновому порядку «Ензим» повинен закінчити реконструкцію своїх очисних споруд, щоб вони почали працювати належним чином», – заявив А. Садовий.

Він додав, що й інші львівські підприємства харчової галузі «грішать» перевищенням норм викидів, однак порівняно з «Ензимом», їхні викиди значно менші. Водночас мер Львова порадив не лише «Ензиму» провести реконструкцію очисних споруд, але й іншим компаніям.

«Підприємства мають очищати свої стоки, а не скидати їх на проблему Водоканалу, оскільки там й без того складна ситуація. Електроенергія дорожчає мало не щодня, а Водоканал підняти тарифи не може. Відтак, «Львівводоканал» вимушений застосовувати санкції. Якщо не виконують умови угоди з водоканалом, то водоканал приступає до відключення стоків», – зазначив мер.

Своєю чергою секретар ради Василь Павлюк порадив «глибинно заслухати звіт про стан «Львівводоканалу», оскільки містом поширюється інформація, що підприємство готують до банкрутства». Відтак депутатам цікаво дізнатись, який фінансовий стан водоканалу і які місто має наміри щодо вирішення проблем «Львівводоканалу».

Також В.Павлюк зазначив, що далеко не всі львівські підприємства мають можливості та відповідні території для того, аби встановлювати у себе очисні споруди. «Ми можемо звернутись до підприємств, аби вони фінансували додатково водоканал за те, що він змушений очищати їх стоки», – запропонував він.

До речі, голова Львівської ОДА Михайло Костюк під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій  ввів місячний мораторій для «Львівводоканалу» та інших контролюючих екологічних структур щодо перешкоджання у роботі «Ензиму».

Він зазначив, що за цей час «Ензим» та інші підприємства, які перевищують норми викидів у міську каналізацію повинні продемонструвати технічні можливості щодо очистки стічних вод. А «Львівводоканал» має вкотре дослідити проблему смороду та окреслити шляхи модернізації системи очистки стоків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *