ОСТАННІ НОВИНИ

Депутат ЛОР вимагає впорядкувати поховання людей, що померли внаслідок епідемії холери на початку ХХ ст.

|

6 грудня на сесії Львівської обласної ради депутат від “Фронту Змін” Ганна Костюк звернулася до голови ЛОДА Михайла Костюка із запитом щодо виявлення місць масових поховань померлих внаслідок епідемії холери на початку ХХ століття. Про це інформує прес-служба ЛОО ПП «Фронт змін».

“У листопаді цього року на території Сокальського району працювали мобільні громадські приймальні політичної партії “Фронт Змін”, – розповіла Ганна Костюк. – Під час особистих прийомів жителі Великомостівської зони Сокальського району звернулися із проханням допомогти встановити офіційні місця поховань часів І Світової війни, що померли внаслідок епідемії холери. Специфіка даних поховань полягає в тому, що вони розташовані відокремлено від легально діючих кладовищ, подалі від населених пунктів на підвищеннях рельєфу або на піщаних ґрунтах”.

Незважаючи на те, що дані поховання і надалі становлять небезпеку, офіційної інформації про їх стан чи наявність, місця розташування не має. Ні обласна санітарно-епідеміологічна станція, ні Управління держкомзему, ні Державний архів Львівської області, ні Управління охорони культурної спадщини не володіють даним питанням. Разом із тим сам факт існування вищезгаданих поховань має місце, а про їх існування достеменно знають жителі населених пунктів місцевих рад, на територіях яких розташовані дані поховання та в окремих випадках здійснюють заходи по їх упорядкуванню.

Як зазначила Ганна Костюк, ще більше занепокоєння викликає той факт, що в місцях вищезгаданих поховань, враховуючи місце їх розташування, на даний час здійснюються несанкціоновані та незаконні розробки будівельного піску. У зв’язку зі значним попитом на будівельний пісок на території Сокальського району, міст Червонограда та Львова дане явище набуло загрозливих масштабів. З порушенням норм Земельного Кодексу України, Кодексу України «Про надра» та Законодавства України, що регламентує підприємницьку діяльність, видобуток будівельного піску, в тому числі і на територіях, що безпосередньо прилягають до кладовищ померлих від епідемії холери, здійснюються промисловим способом із застосуванням важкої будівельної техніки (потужні екскаватори, самоскиди і таке інше).

“Це не тільки призводить до руйнування шляхів загального користування, мостів та переїздів, що не розраховані на проїзд важкої техніки, котра перевозить пісок, а й може спричинити пошкодження поховань. У зв’язку з тим, що на даний час ніхто не володіє інформацією про стан вищезгаданих поховань, реальною є небезпека зараження ґрунтових вод та безпосередньо людей, які беруть участь у розробках піску, а також тих що використовують їх в будівельних та інших цілях, спорами холери, що може в подальшому спричинити виникнення епідемії. І ще більше засмучує та вражає цей факт, що дані діяння здійснюються з мовчазної згоди місцевої влади, дільничих та дрібних чиновників, в тому числі лісового господарства, котрі потурають даним діям свідомо чи несвідомо наражаючи на небезпеку жителів навколишніх сіл та споживачів піску”, – йдеться у запиті.

Ганна Костюк, враховуючи вищенаведене, звернулася із вимогою до очільника ЛОДА зорганізувати роботу на території Львівської області інспекції з охорони навколишнього середовища, земельної інспекції, УМВС, виконавчих органів та органів місцевого самоврядування, щоб провести інвентаризацію всіх поховань, що розташовані в межах та за межами населених пунктів, інформацію розмістити на сайтах райдержадміністрацій; визначити ступінь загрози навколишньому середовищу; терміново виявити в розрізі районів та населених пунктів та призупинити всі незаконні розробки будівельного піску; притягнути до відповідальності винних в порушенні законодавства.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *