ОСТАННІ НОВИНИ

Як підприємство дбає про здоров’я своїх працівників: позитивний досвід ДТЕК

Львівський портал

|

За даними британської страхової компанії BUPA, люди з міцним здоров`ям працюють у середньому на 20% ефективніше, ніж ті, хто періодично страждає від різних захворювань. Розуміючи це, сучасні компанії прагнуть охопити персонал програмами корпоративного медичного страхування. Соціально відповідальні компанії повинні піклуватися про здоров`я як своїх нинішніх співробітників, так і тих, хто пропрацював в них десятки років. Не лише заради зміцнення іміджу, але і для створення позитивної атмосфери в трудовому колективі.

Медичне страхування для свої х працівників

«У нинішніх умовах багато факторів діяльності людини негативно впливають на стан її здоров`я. Одним з етапів вирішенням цієї проблеми є укладення договорів корпоративного добровільного медичного страхування (ДМС), котрі дозволяють економити час і кошти співробітника», – вважає директор з управління персоналом ДТЕК Олександр Кучеренко.

Сьогодні договори ДМС укладені зі співробітниками корпоративного центру і восьми підприємствами групи ДТЕК. У квітні 2011 року пілотний проект «Система управління медициною праці» стартував на Зуївській ТЕС (ТОВ «Східенерго»). Весь колектив електростанції, а це 1656 осіб, отримав медичні страховки, що передбачають покриття амбулаторної і стаціонарної допомоги в межах 20 тис. грн. на рік, а також ряд бонусів (наприклад, покриття невідкладної стоматологічної допомоги; виділення корпоративного ліміту на лікування в окремих, особливо важких випадках). Додатково проект передбачає модернізацію пунктів охорони здоров`я на самій Зуївській ТЕС і в центральній міській лікарні міста Зугреса. В рамках цього пілотного проекту також буде розроблена і запроваджена комп`ютерна програма «Паспорт здоров`я» для обліку змін стану здоров`я співробітників.

Окрім цього, на підприємстві почав працювати пункт охорони здоров`я. Постійна присутність на ТЕС лікарського працівника забезпечить не лише надання невідкладної реанімаційної допомоги у разі потреби, оскільки до першочергового завдання лікаря входить також проведення регулярних профілактичних оглядів співробітників.

Оскільки співробітники компанії ДТЕК почали акцентувати увагу на стані здоров’я своїх працівників, відповідно підвищилась і мотивація самих співробітників уважніше ставитись до свого самопочуття. З огляду на це, генеруюча компанія «Східенерго» (ДТЕК), має намір до кінця 2012 року понизити не менше аніж на 10 % відносно до 2010 року рівень загальної захворюваності співробітників і виробничий травматизм, а також не менше аніж на 30% зменшити кількість небезпечних для здоров`я дій та вчинків працівників.

Окрім медичного страхування, проект «Система управління медициною праці» передбачає облаштування сучасним медичним устаткуванням пунктів охорони здоров`я на самій Зуївській ТЕС і в центральній міській лікарні міста Зугреса.

Також в рамках пілотного проекту буде розроблена і незабаром запрацює комп`ютерна програма «Паспорт здоров`я» для точного обліку змін стану здоров`я співробітників і можливості проведення випереджуючих профілактичних заходів.

Не дивлячись на те, що базою для реалізації пілотного проекту «Система управління медициною праці» в 2011 р. є лише Зуївська ТЕС, з метою дотримання соціальної справедливості, компанією ДТЕК прийнято рішення про впровадження медичного страхування для всіх співробітників на всіх теплових електростанцій ТОВ «Східенерго».

Підтримка ветеранів виробництва

Соціально відповідальні компанії повинні піклуватися про здоров`я як своїх нинішніх співробітників, так і тих, хто вже колись пропрацював десятки років. Не лише заради зміцнення іміджу, але і для створення позитивної атмосфери в трудовому колективі. З цією метою санаторії-профілакторії, що діють при кожній теплоелектростанції ПАТ «Дніпроенерго», впродовж року працюють над поліпшенням самопочуття нинішніх і колишніх працівників компанії. Усі профілакторії обладнані діагностичними центрами і пропонують своїм пацієнтам широкий спектр процедур, спеціально підібраних для профілактики і лікування недуг, характерних для шахтарів, — захворювань опорно-рухової системи і органів дихання.

Фіто- і фізіотерапія, соляні кімнати, грязе- і водолікування — це далеко не повний список усіх процедур. Усі витрати на лікування ветеранів бере на себе «Дніпроенерго», в якій 47,55% акций належить ДТЕК. Цього року на оздоровлення майже 250 таких пацієнтів профілакторіям було виділено більше 1,7 млн. грн. Традиція безкоштовного оздоровлення ветеранів і інвалідів виробництва відроджена також у ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». 

Зробити спорт доступнішим – пріоритет ДТЕК 

На багатьох підприємствах і компаніях України існують традиції проведення спортивних змагань серед працівників. Їх важливість для створення командного духу і дружньої атмосфери в колективі важко переоцінити. Адже наше життя не зводиться лише до роботи. Кожен із співробітників будь-якого підприємства — перш за все людина, що має особисті захоплення, шукає неформального спілкування зі своїми колегами. Спорт — прекрасна можливість для такого спілкування. Тому ДТЕК регулярно проводить спартакіаду з футболу, в якій змагаються команди виробничих підприємств компанії. У першому турнірі, що відбувся в 2006 році, коли ДТЕК лише був утворений, взяли участь вісім команд, а у 2010 році команд-учасників стало вже 16.

В рамках Декларації соціального партнерства між ДТЕК та селищем Добротвір Львівської області, яка була підписана 26 квітня 2011 року у Львові, та з нагоди 20-ої річниці Незалежності України, завершено реконструкцію та відновив свою роботу футбольний стадіон. Через брак коштів на ремонт останні декілька років цей спортивний об’єкт був зачиненим для місцевих футбольних команд. Робота по будівництву та реконструкції розпочалась у травні цього року і  для того, щоби до Дня Незалежності на добротвірському стадіоні можна було зіграти футбольний матч, ПАТ «Західенерго» разом із своїм акціонером компанією ДТЕК вклали майже 3 млн. грн. в усі необхідні будівельні роботи.

«Розвиток сучасної освіти, охорона здоров’я, культура, спорт, енергоефективність та розвиток бізнес-середовища – це основні  завдання ДТЕК у  співпраці з містами, – говорить менеджер з корпоративної соціальної відповідальності компанії ДТЕК Вікторія Гриб. – Тому не випадково компанія вирішила вкласти кошти у ремонт та реконструкцію стадіону у Добротворі. Адже ДТЕК дбає за здоров’я своїх працівників, їх сімей та мешканців міст присутності. Станом на сьогодні підписантами Декларації соціального партнерства є 18 міст та 4 районні центри України. Нещодавно ми розширили програму на Західну Україну і керівники міст: Львів, Бурштин і Добротвір приєднались до Декларації.»

Більше десяти років при ПАТ «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу» в Кіровську Донецької області діє мотобольний клуб «Антрацит», що є спортивною візитною карткою міста. Клуб повністю утримується підприємством. Гравці «Антрациту» є робочими шахти; практично всі вони входять до складу збірної України по мотоболу, щорік представляють країну на чемпіонатах Європи, де не раз завойовували призові місця.

Гордість ДТЕК — спорткомплекс «Олімпійський» в Курахово (плавальний басейн просто неба), який розташований біля Курахівської ТЕС (ТОВ «Східенерго»). Таких в Україні одиниці. Вода в ньому підігрівається за рахунок тепла від самої електростанції, тому він діє круглий рік, а довжина доріжок в 50 метрів дозволяє проводити в басейні міжнародні змагання, а також тренування збірної України з плавання.

Тому наступним кроком у співпраці з громадами міст присутності ДТЕК стало відновлення роботи басейну «Дельфін» у місті Бурштин Івано-Франківської області. ПАТ «Західенерго» та компанія ДТЕК, дбаючи за своїх працівників та їхні сім’ї, та співпрацюючи з громадами, у квітні цього року прийняли рішення – відновити роботу басейну «Дельфін» та подарувати його громаді. Вартість робіт з ремонту басейну склала 3,3 млн. грн. 

ДТЕК допомагає лікарням

Розробка довгострокових програм і оцінка їх ефективності проводяться в співпраці з представниками місцевих органів влади і жителями населених пунктів, в яких присутні підприємства ДТЕК. У 2007-2010 роках лише в програми соціального партнерства (без врахування засобів на добродійність і розвиток персоналу) ДТЕК інвестував 26,5 млн. грн.

Яскравим прикладом такої співпраці є реалізація спільних проектів ДТЕК і «ДТЕК Павлоградвугілля» з територіальними громадами Західного Донбасу. Левова частка коштів тут була витрачена на сферу охорони здоров`я — і важливим об’єктом у цьому напрямку стала модернізація Павлоградської центральної районної лікарні. Цей проект визначений місцевою владою як пріоритетний, оскільки в Павлограді і його околицях проживають переважно колишні і нинішні шахтарі, праця яких пов`язана з впливом шкідливих виробничих факторів. Лікарня використала перераховані кошти на капітальний ремонт неврологічного відділу, закупила медичне обладнання, меблі, побутову техніку, господарські товари і т.п. 

Телемедицина – новий рівень медичних послуг

ДТЕК запроваджує на Західній Україні проект «Телемедицина». У планах проекту «Телемедицина» для Західної України є створення телемедичної мережі завдяки об’єднанню трьох медичних центрів міста Львова: Обласного державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, Міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги та Медичного центру святої Параскеви.

«Телемедична мережа створюється задля покращення діагностики та раннього виявлення захворювань, покращення якості надання медичних послуг та створення єдиного медичного простору в Україні, – зазначила менеджер з корпоративної соціальної відповідальності компанії ДТЕК Вікторя Гриб. – Після того, як мережа у Львові буде створена, до неї буде долучено Бурштинську міську лікарню. Медичні консультації будуть надаватися за двома напрямками: онкологія та кардіологія».

За словами менеджера з корпоративної соціальної відповідальності компанії ДТЕК Вікторії Гриб, завдяки проекту «Телемедицина» люди отримають покращення якості надання медичної допомоги, можливість консультацій від кращих експертів України в області онкології та кардіології. Також підвищиться професійний рівень лікарів на місцях. Завдяки навчальному компоненту програми будуть проводитись тренінги, конференції за участі кращих спеціалістів, без залучення додаткових коштів.

«Телемедицина» вже об’єднує Донецьку та Ужгородську обласні лікарні, Республіканську лікарню АР Крим, МОЗ України, Державний центр телемедицини та НІССХ імені Амосова. Незабаром до нього долучаться лікарні Львова та Бурштина.

На фото: ПАТ «Дніпроенерго» закупило для запорізької обласної дитячої лікарні установку з  кардіомонітором

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *