ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року на Личаківському цвинтарі відреставрують п’ять цінних надгробків

Львівський портал

|

На Личаківському цвинтарі реставрують надгробки. Роботи проводить група польських та українських реставраторів за кошти Міністерства культури та національної спадщини Польщі. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Реставрація надгробків відбувається в рамках польсько-українського проекту «Відновлення спільної культурної спадщини», який було започатковано у 2007 році.  Віднедавна, крім реставрації кам’яних надгробків, з’явилась можливість реставрувати і чавунні надгробки.

«На цей рік відібрано 5 об’єктів, які ми реставруємо. Надгробки обирають за такими критеріями: стан об’єкта, художня та  меморіальна цінність. Враховується також  і національний аспект. Це мають бути польські, німецькі, вірменські та українські об’єкти. Цього року з польських об’єктів відібрано надгробок родини Куриловичів і Полянських – це об’єкти, які знаходяться на головній алеї. З німецьких – надгробок Едварда Вон Валіша – одного з офіцерів Австро-Угорської кавалерії і Антона Шімзера – відомого у Львові скульптора. До речі,  більшість об’єктів ампірного періоду, які ми маємо –  це його скульптури. З українських об’єктів відібрано надгробок Іларіона Еліясевича – визначної особистості для Львова. Він був одним з організаторів першої пожежної команди і організатор швидкої допомоги у Львові. Крім того, пам’ятник Еліясевичу робив визначний скульптор Кузневич, тож надгробок має і меморіальну, і художню цінність», – повідомив професор Львівської національної академії мистецтв Юрій Островський.           

«Личаків є тим унікальний, що тут є значні зелені насадження. Для надгробків це велика шкода. Пилок, квіти падають на камінь з них виростають мохи та лишай. Тож є багато пошкоджень з біологічної точки зору. Дуже часто через попередні реставрації, які виконувались звичайним цементом, вигляд цінних надгробків дуже змінився. Ми повертаємо надгробкам їх автентичний вигляд. І також здійснюємо їх консервацію», – зазначив реставратор Сергій Якунін.                        

Проект «Відновлення спільної культурної спадщини» немає  часових обмежень. Окрім того, в рамках програми виконується ще низка реставраційних робіт на об’єктах культурної спадщини міста.                                         

Роботи з реставрації надгробків, які заплановані на цей рік, будуть закінчені у жовтні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *