ОСТАННІ НОВИНИ

Табачник хоче зробити з університетів “макдональдси”, вважає Ґудзяк

Львівський портал

|

  Ректор Українського католицького університету отець Борис Ґудзяк вважає, що керівництво міністерства освіти та науки України прагне обмежити автономію українських вишів та перетворити їх на освітні “макдональдси”. Про це він сказав в інтерв`ю Радіо “Свобода”.

За його словами, річний термін роботи нового керівництва проявив тенденцію, абсолютно не зрозумілу з точки зору потреб й інтересів вищої освіти.

Наш університет, зрештою, з сімома іншими університетами – це Києво-Могилянська Академія, Харківський, Донецький, Дніпропетровський, Чернівецький, Львівський державні національні університети і Університет економіки і права «Крок» – з 2005 року боролися за автономію. Однак «боролися» – це не те слово, радше, ми працювали автономно, і ця автономія базується на спокійному переконанні, що університетські викладачі й адміністратори, зрештою, і студенти – це є представники еліти суспільства, наділеної критичним мисленням. Адже людина створена на образ і подобу Божу, тому вона має свобідну волю. І ця людська свобода, цей потенціал, ці таланти потребують університетської автономії. Так от наша група, такий собі консорціум автономій, якраз і розробляв різні напрямки – від адміністративного до наповнення навчальних програм. Адже кожен університет має мати свої особливості, свій «характер». Тепер же все повертається до принципу «Макдональдс в освіті», коли, так би сказати, усі ресторанчики будуть випускати однакові гамбургери, а університети однакових студентів. В такій системі унікальність людини, її потенціал просто нівелюється” – сказав ректор УКУ.

Отець Ґудзяк вказує на те, що за 20 років своєї незалежності Україна дуже мало зробила для утвердження автономії вишів, не було ухвалено потрібних рішень, але дискусія була жвава. І що головне, було досягнуто загального консенсусу, що лише з автономізацією університетів може відбутися та глибинна реформа вищої освіти, яка, зрештою, є передумовою для реформи у суспільстві.

Освіта не є лише системою певних норм отримування знань, а це є певна свідомість, певний дух, певне переконання, що думка не може бути вільною під тиском великої кількості обмежень та шор. Зрештою, Україна підписала своє зобов’язання крокувати в напрямку Болонської системи, тобто європейської системи вищої освіти, яка базується на автономії університетів” – підкркеслює ректор УКУ.

Водночас на його переконання, Міносвіти прагне контролю і покірної вищої освіти, яка не буде ставити надто критичних питань, таких, що «виходять за межі пробірки». І як приклад цього наводить скандальне звільнення з посади ректор Донецького національного університету Володимира Шевченка.

За словами Б. Ґудзяка, сьогодні міністерство прямо погрожує окремим університетам і ректорам: має бути так і не інакше, або ж ми вам скоротимо бюджет. “Це вже відбулося з Львівським університетом. І тут можна казати: є криза – треба всі бюджети скорочувати, але це відбувається селективно, так, як з переслідуванням «корупціонерів». Сьогодні є страх: і люди бояться, і ректори бояться. Хотілося б заохотити один одного, але поки що не вдається. І наш університет пережив непростий рік, але Господь добрий. І ми бачимо, як певні відважні кроки чи кроки жертви все-таки винагороджуються” – розповів він.

Радіо “Свобода”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *