ОСТАННІ НОВИНИ

Регіонали зрозуміли, що Україна занадто бідна для федералізму

Львівський портал

|

У Партії регіонів впевнені, що суспільство і влада не готові до федеративного устрою України.

Сьогодні стосовно України мова може йти виключно про унітарну державу, оскільки ні суспільство, ні влада не готові вести розмову про класичний федералізм, заявив віце-прем`єр з питаннь регіональної політики Віктор Тихонов.

"Насправді сьогодні ми говоримо виключно про унітарну державу. Тому що ні суспільство, ні влада не готові вести розмову про класичний федералізм. Держава може стати класичною федерацією, коли вона багата. Щоб ніхто — ні Галичина, ні Донецьк — навіть і подумати не могли, що треба відокремитися. Тільки багата й сильна держава може дозволити собі федерацію", — заявив політик, що раніше виступав за федералізм.

В той же час віце-прем`єр стримано висловився відносно оперативного реформування регіональної сфери, хоча й підтвердив насущну потребу у такому заході.

Крім того, Віктор Тіхонов заявив, що підготовка реформи місцевого самоврядування перенесена на осінь. Реформа місцевого самоврядування є необхідною умовою другого етапу політреформи, яка планується в останньому кварталі 2010 року. Після чого, для економічного вирівнювання регіонів необхідно буде провести через декілька років і адміністративно-територіальну реформу.

"Нам справді потрібно забезпечити перерозподіл фінансових і владних ресурсів із центру на місця за принципом субсидіарності, — заявив віце-прем`єр. — Щоб місцеві еліти були зацікавлені у розвитку регіонів. Потрібна ліквідація виконавчих органів при обласних і районних адміністраціях і передача влади громадам в особі обласних та районних рад, — заявив віце-прем`єр. – Це неодмінна умова другого етапу політичної реформи. Губернатори й голови райадміністрацій повинні виконувати виключно функції контролю з боку держави. Для того, щоб вирівняти регіони економічно, необхідна й адміністративно-територіальна реформа".

За словами Тихонова, на підготовку необхідного пакету документів і законопроектів необхідно немало часу. У програмі уряду на 2010 рік мова йде про четвертий квартал поточного року. До цього часу повинні бути готові проекти нових законів про місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації, адміністративно-територіальний устрій України, спеціальний статус Севастополя і Києва.

"Що стосується адміністративно-територіальної реформи, — продовжив Тихонов, — то, з урахуванням підготовки громадської думки, на неї може піти два-три роки. Ми не повинні ризикувати. Треба знайти такий варіант, який би виключив будь-якої конфлікт на місцях. Нам не потрібне повторення "реформи" Романа Безсмертного. До того ж усі ці кроки потребують внесення змін до Конституції України", — додав віце-прем`єр.

Нагадаємо, ще зовсім недавно, 27 листопада 2009 року, на зібрані на честь 5-річчя "сепаратистського" Сєвєродонецького з’їзду депутатів 2004 року Партія регіонів закликала перетворити Україну на федеративну державу.

Перший з’їзд депутатів і державних службовців різних рівнів східних, південних і деяких інших областей України у місті Сєверодонецьку Луганської області відбувся 28 листопада 2004 року. На тих зборах у виступах керівників державних адміністрацій, голів обласних рад Донецької, Луганської, Харківської, Одеської та інших областей, народних депутатів України звучали заклики до порушення суверенітету, територіальної цілісності України, її розколу та утворення окремих територіальних об’єднань. За фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України було порушено кримінальну справу.

За звинуваченням у сепаратизмі (ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України) було порушену кримінальну справу проти одного з лідерів Партії регіонів Євгена Кушнарьова. Таке ж звинувачення було пред’явлене голові Луганської обласної ради Тихонову, який також брав участь 28 листопада 2004 року в з’їзді в Сєверодонецьку.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *