ОСТАННІ НОВИНИ

Як Димінський вигнав Садового з «України»

Львівський портал

|

Цьогорічне святкування Дня міста у Львові не обійшлося без традиційної  великої ложки дьогтю. Широко розрекламований футбольний матч між ветеранами львівських «Карпат» та командою зірок української естради «Маестро», який багато хто вважав «родзинкою» свята, так і не відбувся. Як і концерт, яким мав завершитися футбольний поєдинок.

Не відбувся з банальної причини – організаторів футбольно-концертного свята просто не пустили на стадіон «Україна», де воно мало проходити. Точніше, охоронці виштовхали їх за межі стадіону, незважаючи на те, що серед організаторів були представники Львівської міськради – справжнього власника стадіону. Заступник міського голови Львова Василь Косів змушений був терміново скликати прес-конференцію, аби висловити своє обурення цим фактом.

Аби якось врятувати ситуацію, у пожежному порядку було організовано футбольний матч на стадіоні «Юність» між «Маестро» та командою, складеною з депутатів та чиновників міськради. Ветеранів «Карпат» на «Юність» запрошувати, мабуть, посоромилися – цей стадіон, відданий регбійному клубові, для проведення футбольних поєдинків пристосований слабо, навіть воріт відповідних знайти не вдалося. Попри це матч пройшов весело і навіть привернув увагу кількох сотень вболівальників. До слова, на анонсований футбол на «Україні» на момент його відміни було продано уже 1200 квитків.

То що ж усе-таки сталося? Схоже, що причину конфлікту, як це часто буває, слід шукати у грошах. Футбольний клуб «Карпати», який згідно з угодою з міською радою отримав стадіон у довгострокову оренду, хотів отримати за його використання гроші, натомість організатори шоу, покладаючись на підтримку чиновників тієї ж міськради, сподівалися провести його безкоштовно.

До речі, це вже не перший конфлікт навколо стадіону. Місяць тому міський голова Львова Андрій Садовий активно спілкувався з почесним президентом «Карпат» Петром Димінським, вимагаючи повернути на «Україну» футбольний клуб «Львів», вигнаний «Карпатами» з міста. Результат листування відомий – ФК «Львів» й далі грає матчі чемпіонату України в провінційному Добромилі.

У кожної зі сторін своя логіка. Адміністрація ФК «Карпати» посилається на те, що у футбольне поле клубом вкладено значні кошти. Димінський у листі до Садового оцінив ці витрати у понад 7,5 млн. грн., підкресливши, що цей факт «унеможливлює споживацьке ставлення до цього об’єкту». Петро Димінський також вважає, що предметом угоди про оренду є все що завгодно (службовий корпус, склад–магазин, вбиральні, коментаторські трибуни, каси, табло, трансформаторна, котельня, сауна, склад, гараж, навіс, побутові приміщення), але аж ніяк не футбольне поле.

Мерія натомість воліє згадувати, що «Карпати» отримали стадіон «Україна» на безпрецедентно пільгових умовах – укладена минулого року угода передбачає орендну плату у розмірі всього … 1 гривня на рік. А також про те, що за умовами договору «Карпати» зобов’язуються надавати споруди стадіону «Україна» для потреб територіальної громади Львова. У відповідь у «Карпатах» наводять вже згаданий вище перелік споруд, у який футбольне поле не входить. Коло замкнулося.
Ще рік тому опоненти пропозиції про передання стадіону у користування Петрові Димінському передбачали подібну ситуацію. Цікаво, що серед найбільших критиків подібної ідеї тоді був міський голова Андрій Садовий. Та як це часто з нашим мером трапляється, в один з днів він раптово змінив свою думку на кардинально протилежну.

29 травня минулого року Саловий раптово, без погодження з депутатськими комісіями виносить на розгляд сесії міськради ухвалу про надання ТзОВ «Клуб професійного футболу «Карпати» в довготермінову оренду нежитлових приміщень стадіону «Україна» і проводить це рішення. Причому (звернімо увагу!) ухвала пройшла лише з другої спроби – перший раз за неї проголосували лише 27 депутатів (при 46 необхідних), однак після довгих консультацій міському голові вдалося переконати райців підтримати ухвалу. Дуже вже йому чомусь на цьому залежало!

А далі для Садового все виявилося справою техніки. 10 липня, теж за активного лобіювання міського голови, ухвала приймається в цілому. А 20 серпня сторони підписують угоду про довгострокову оренду терміном на 10 років. Хепі енд!

А як високоповажні сторони договору розуміють особливості цієї угоди – ви вже знаєте.

P.S.18 березня 2009 року Львівським міським головою Андрієм Садовим, головою ЛОДА Миколою Кметем, головою Львівської обласної Ади Мирославом Сеником, почесним президентом ФК «Карпати» Петром Димінським було підписано Меморандум про створення ВАТ «Народна команда «Карпати Львів». Цікаво, чи залишаться адепти цієї ідеї у стінах міської ради після згаданої історії? І які аргументи шукатиме Садовий, щоб укотре переконати скептиків?

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *