ОСТАННІ НОВИНИ

Standard & Poor`s знизило кредитні рейтинги України

Львівський портал

|

Сьогодні Standard & Poor`s знизило довгостроковий та короткостроковий суверенні кредитні рейтинги України за зобов`язаннями в іноземній валюті з «В / В» до «ССС + / С», а також довгостроковий та короткостроковий суверенні кредитні рейтинги за зобов`язаннями в національній валюті з «В + / В» до «В-/ С». Прогноз за рейтингами – «Негативний».

Одночасно довгострокові суверенні кредитні рейтинги були виведені зі списку CreditWatch ( «рейтинги на перегляді») з негативним прогнозом, куди вони були поміщені 16 лютого 2009 р. Про це йдеться в повідомлення, розміщеному на сайті компанії.

Водночас рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу в разі дефолту підтверджено на рівні «4», що відображає точку зору Standard & Poor`s щодо того, що погашення Україною боргу в разі дефолту складе 30-50%. Оцінка ризику переведення і конвертації валюти, що відображає можливість обмеження урядом і Національним банком України доступу несуверенних позичальників до іноземної валюти для обслуговування боргових зобов`язань, була також знижена з «В +» до «ССС +». Водночас рейтинг за національною шкалою знижений з «uaA +» до «uaВВВ».

«Зниження рейтингів відображає зростаючі ризики невиконання умов угоди між Україною та МВФ про надання стабілізаційного кредиту внаслідок відсутності широкої політичної платформи для необхідних коригувань бюджету та реформування банківської системи до президентських виборів у січні 2010 р., – заявив кредитний аналітик Standard & Poor`s Френклін Гілл. – Ми вважаємо, що нестійкість податково-бюджетної системи та економічної ситуації в країні посилюється через відсутність легкодоступних джерел зовнішнього фінансування бюджету, внаслідок чого уряд може вдатися до менш традиційного фінансування боргових зобов`язань, що може призвести до зростання інфляції».

Прогноз «Негативний» по суверенних рейтингах України вказує на те, що рейтинги можуть бути понижені знову, якщо й надалі будуть спостерігатися затримки з виплатою боргових зобов`язань держави і якщо важка економічна ситуація змусить уряд прийняти альтернативні заходи, щоб вивільнити грошові потоки, необхідні для збільшення поточних витрат напередодні президентських виборів на початку 2010 г. Рейтинги також можуть опинитися під тиском у випадку подальших свідоцтв стресу в банківській системі, що може змусити уряд ре капіталізувати банки, що мають проблеми.

«І, навпаки, прогноз по суверенних рейтингах може бути переглянутий на« Стабільний », якщо уряд успішно прийме ефективні заходів щодо фінансової стабілізації, що може стати основою для одужання економіки в наступні два роки», – підсумував пан Гілл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *