ОСТАННІ НОВИНИ

Центри перепідготовки військових залишилися без фінансування

Львівський портал

|

Центри перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас або у відставку, потерпають від державного недофінансування. Зі слів керівника Західного регіонального центру перепідготовки та працевлаштування Андрія Роя, держава заборгувала 160 тисяч гривень ще з минулого року,  а цього – й зовсім призупинила свої соціальні програми, передає Західний регіональний медіа-центр Міноборони.

Найбільш вдалим, як розповів Андрій Рой, для працівників соціально-адаптаційної сфери був 2008 рік. За підтримки ОБСЄ 28 слухачів пройшли перепідготовку за спеціальністю «управління персоналом» у Львові, і стільки ж у Луцьку прослухали курс «основи роботи на фінансових ринках».

НАТО минулого року профінансувало курс англійської мови для 14 чоловік. А за кошти Міністерства оборони випустили 3 групи – 27 слухачів у Львові майбутніх керівників служби безпеки компанії, 33 військовослужбовці з курсу «Менеджмент готельного та туристичного бізнесу» у Володимир-Волинський і 35 слухачів за тим же курсом у Самборі. 15 осіб продовжують вивчати англійську мову. Загалом 2008 року ЗРЦП перепідготував 175 військовослужбовців, 134 з яких працевлаштовані. А за 11 років діяльності кількість тих, хто здобув таким чином цивільну спеціальність, сягає понад 1400 осіб.

«За бюджетні кошти 2008 року пройшли перепідготовку 95 осіб, хоча заплановано було 81. Згідно з планом, на цей рік закладено 160 тисяч гривень погашення боргів, які Департамент має перед 4 центрами з усіх регіонів України, – розповів Андрій Рой.

Щодо Західного регіонального центру, то не повністю оплачені останні курси у Володимир-Волинському і Самборі  «Менеджмент готельного та туристичного бізнесу» та у Львові – «Керівник служби безпеки компанії». Заборгованість зарплати викладачам сягає 70 тисяч гривень.

Значна частина цьогоріч планованих курсів відмінена. А проведення інших теж під питанням. Залишаються лише економічні курси за фінансування НАТО та ОБСЄ, які були виграні на  тендерах.

Відтак  за державними програмами англійську мову уже не викладатимуть у Володимир-Волинську та Самборі, у тих же містах під ризиком курси «управління персоналом».

На цей рік з «кишені» НАТО і ОБСЄ заплановано провести курси «Управління персоналом» у Бродах, Рівному та Чернівцях. У Львові готуватимуть керівників служби безпеки компанії, а у Чернівцях – менеджерів готельного та туристичного бізнесу. Керівник ЗРЦП сподівається, що у другому півріччі 2009 року у оборонному відомстві знайдуться гроші ще на 2 групи за державними соціальними програмами.

Західний регіональний центр перепідготовки та працевлаштування діє у Львові з грудня 1997 року. З 1 липня 2004 року ЗРЦП діє у складі Львівського інституту Міжрегіональної академії управління персоналом.

Ще з 1999 року Центр співпрацює із НАТО.  До сьогодні відбулося уже 10 мовних курсів, 121 слухач пройшов на них перепідготовку з німецької  та англійської мови. По їх закінченню видаються міжнародні сертифікати.

Віднедавна ЗРЦП активно проводить співпрацю  за проектом  ОБСЄ «Допомога в соціальній адаптації звільненим військовослужбовцям Збройних Сил України», що здійснюється на запит та у тісній співпраці з  Державним департаментом адаптації військовослужбовців МО України.

За час співпраці за 2006  та 2008 рр. пройшли перепідготовку 237 військовослужбовців. Випускники отримують посвідчення державного зразку та міжнародні сертифікати.

А з 2008 року Західний регіональний центр перепідготовки та працевлаштування отримав відомче фінансування з Державного департаменту МО України. За бюджетні кошти минулого року пройшли перепідготовку 95 осіб, хоча заплановано було 81.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *