ОСТАННІ НОВИНИ

Ветерани „Карпат“ вважають, що команду свідомо знищують

|

20 ветеранів львівських “Карпат” звернулися з відкритим листом до футбольної громадськості, керівництва міста та області, ФК “Карпати” та Федерації футболу України, до пп. Суркіса, Сафіулліна, Грися, Сендеги, Буняка та Димінського особисто.

“У становищі, яке сьогодні склалося в українському футболі й жертвою якого став ФК “Карпати”, ми не маємо морального права більше мовчати. Настав час розкрити справжні причини невдач “Карпат”! Як не парадоксально, лежать вони не лише у спортивній площині, а й у соціально-політичній. Загальновідомо і про це неодноразово наголошували засоби масової інформації, що керівництво ФК “Карпати” виступає за чесний футбол й ігнорує ганебну систему підкупів та хабарів, домовленостей із суддями та супротивниками, яка пишним цвітом розквітла у вітчизняному футболі. Результат за будь-яку ціну ображає галицьких уболівальників – такою є наша система духовних цінностей! Знищити її, здається, нині й поставила собі за мету діюча футбольна влада, влаштувавши справжнє цькування “Карпат” – такий висновок роблять ветерани львівського футболу.

В особистому зверненні до президента Федерації футболу України наголошуються на системності подій, що призвели до падіння “Карпат” на дно турнірної таблиці і загрози вильоту львівської команди з вищої ліги:

“Шановний Григорію Михайловичу!

Звертаємося до Вас як до керівника українського футболу з наполегливим проханням припинити вопіюще суддівське свавілля, яке вже тривалий час панує у ставленні до команди “Карпати”. Підконтрольний національній Федерації суддівський корпус із впертою періодичністю впливає на результати матчів за участю “Карпат”. Кажуть, що одна помилка – випадковість, друга помилка – законормірність, а третя – вже система. Так ось, у чинному 13-му чемпіонаті України з футболу кількість офіційно визнаних суддівських помилок на користь суперників команди “Карпати” (матч “Волинь” – “Карпати”: роботу лайнсмена відзначено незадовільною оцінкою, а суддю дискваліфіковано; матч “Карпати” – “Динамо”: роботу головного рефері визнано незадовільною і, як наслідок, дискваліфікація; матч “Карпати” – “Іллічівець”: головний арбітр зустрічі отримав “двійку” і також був дискваліфікований) дозволяють з упевненістю говорити про системний підхід до суддівства матчів за участю львівської команди. А кількість невизнаних офіційно суддівських похибок проти “Карпат”, які в тій чи іншій мірі також вплинули на підсумки матчів, дає підстави сміливо говорити про справжнє гонніння львівської команди представниками футбольного правосуддя.

У подібному руслі розгортаються події і в кабінетах футбольних чиновників. Після матчу “Карпати” – “Оболонь”, згідно припису делегата ФФУ на цьому матчі, ПФЛ приймає рішення оштрафувати ФК “Карпати” за образливі вигуки з боку уболівальників на адресу рефері у розмірі 1 000 у.о. А той факт, що поведінка вболівальників була спровокована якраз не завжди адекватними ситуації на футбольному полі діями суддівської бригади, виходить, абсолютно не брався до уваги і рішення було прийнято поверхнево, без аналізу реальної ситуації.

А як можна зрозуміти двояке трактування футбольного законодавства та неузгодженість дій між двома найвищими футбольними інстанціями в україхнському футболі (ФФУ та ПФЛ) щодо ситуації з дискваліфікацією футболіста “Борисфена” Юрія Максимова, якого на засіданні бюро ПФЛ дискваліфіковують на матч проти “Карпат”, а ФФУ дозволяє йому взяти участь у грі до моменту затвердження рішення бюро ПФЛ на засіданні КДК (контрольно-дисциплінарного комітету)? Невже три робочих дні було мало для того, зібрати засідання КДК і прийняти остаточне рішення, адже ситуація, що виникла, була екстреною?

Не можемо не сказати і про непомітні широкому колу глядачів елементи суддівства, коли рефері може професійно, непомітно для ока рядових уболівальників “присадити команду на свисток” і зламати гру. Цим елементом доволі часто послуговуються арбітри, давши гравцям обидвох команд зрозуміти, хто “в домі хазяїн” і як будуть розгортатися події в даному матчі. Як футбольні фахівці добре знаємо як сильно це впливає на дії гравців команди, на їх поведінку в єдиноборствах і, врешті-решт, на морально-психологічний стан, що призводить до психологічної боязні брати участь у боротьбі на футбольному полі та єдиноборствах і, як наслідок, відбивається на результаті гри.

Вже ніхто, мабуть, нині не зможе заперечити існування корупції в українському футболі. Про це багато говорять як у ЗМІ, так з-поміж уболівальницького загалу. Саме Ви, Григорію Михайловичу, у своїх численних заявах декларуєте принципи “чесної гри” в українському футболі й неодноразово закликали керівників клубів позбутися згубних методів впливу на роботу арбітрів. Та як бачимо, віз і нині там. А клуби і їх керівники, які висловили різкий протест корумпованим елементам, розплачуються нині втратою очок і турнірних здобутків. У руслі останніх подій і наведених фактів мусимо констатувати, що настав апогей цькування команди “Карпати” і відвертого спровадження її до нижчого дивізіону.

Тож просимо Вас втрутитися у цей процес, глибоко проаналізувати його можливі наслідки, покарати винних і встановити справедливість”.

Лист підписали Ігор Кульчицький, Габор Вайда, Борис Рассихін, Юрій Сусла, Йосип Фалес, Олександр Філяєв, Юрій Зубач, Степан Юрчишин, Роман Риф’як, Остап Савка, Олег Родін, Володимир Безуб’як, Степан Крупей, Богдан Грещак, Геннадій Лихачов, Юрій Бондаренко, Олександр Кулешевич, Володимир Данилюк, Анатолій Саулевич, Валерій Сиров.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *