ОСТАННІ НОВИНИ

На День народження Львів зануриться в середньовіччя

|

Львів зануриться в середньовіччя під час святкування свого Дня, що цьогоріч триватиме лише один день – 2 травня. Засідання оргкомітету, обговорюючи мистецький напрямок дійства, визначило загальну концепцію святкування, систему оформлення Львова та символіку, яка прикрашатиме наше місто в День його уродин.

Дійства цьогоріч відбуватимуться на кількох тематичних майданчиках, що дозволить сконцентрувати публіку за віком, смаком та уподобаннями. Відтак право бути центром подій традиційно належатиме площі перед Оперним театром. Там розташується універсальний майданчик, де відбуватимуться основні події Дня – відкриття свята, молебень за місто і його долю, привітання міського голови, звідти також розпочнеться парад духових орестрів, який дасть старт іншим заходам на інших тематичних майданчиках. Другим за розміром та важливістю центром масового відпочинку львів’ян з умовною назвою “Українська сучасна музика”стане площа перед пам’ятником Тарасу Шевченку. Там з 1 до 7 гдини мешканців міста розважатимуть народні улюбленці – “Соколи”, “Ватра” та інші.

Молодіжний потенціал організатори свята запланували сконцентрувати біля ЛНУ імені І. Франка. За своєрідною формою та стилістичною забарвленістю для них розроблено молодіжну програму, яка передбачає різноманітні проекти та прем’єри молодих талантів. Любителям класичного запропонують відпочити в подвір’ї палацу Потоцьких, де “вибагливе вухо” радуватимуть професійні музичні виконавці.

З 12 до 14 години Перший український театр дітей та юнацтва на базі мюзиклу “Брементські музиканти” проводитиме казку-забаву, до якої дитячі герої залучатимуть маленьких глядачів. Окрім цього, охочі зможуть кинути виклик Василеві Вірастюку, який напередодні змагань у Івано-Франківську не пошкодував часу, щоб порадувати своїх земляків спортивним святом-шоу.

Цьогорічною новинкою дійства буде оформлення старої частини міста. Її планують перетворити в середньовічну. В організаторів виникла ідея започаткувати традицію, щоб на День Львова базові етнічні культури, які сформували Львів, – українці, поляки, євреї та вірмени – змогли презентувати свою культуру, демонструючи особливості національної пісні, танцю, кухні та строю. В майбутньому традицію планують перетворити у свято вулиць – Вірменської, Краківської тощо.

Що буде родзинкою Дня Львова, наразі ще не відомо. Але мер Львова побажав показати справжній смак і рівень львівського мистецтва, “адже в нашому місті є люди рівня Ніни Матвієнко”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *