ОСТАННІ НОВИНИ

БЮТівці допомагатимуть мігрантам голосувати за президента

|

Представники регіональної опозиції ініціювали створення громадської організації „Спілки для захисту прав трудових мігрантів з України“. Головна мета цієї організації забезпечити юридичні права мігрантів,одним з яких є право голосу. З цього приводу вони вже звернулися до В. Ющенка і Ю. Тимошенко, які у свою чергу мають працювати над цим питанням у вищих керівних органах. Головна мета, яку переслідують ініціатори спілки – краще поінформувати мігрантів про їх виборче право і закликати, переборовши страх, проголосувати за того президента, якого вони самі хочуть.

„Тимчасова міграція громадян України набуває статусу національного лиха, оскільки це не лише трудова міграція, але й політична“ – вважає голова ЛОО УНА-УНСО Остап Козак. Зарадити цьому можна лише самоорганізацією мігрантів. Добре, на його думку, якби там вони теж творили подібні спілки. Спілка має поставити політичне питання перед вищим керівництвом, а ті у свою чергу повинні розробити програми щодо правового забезпечення цих громадян. Зараз Міністерство юстиції мало б виробити єдину програму, щодо голосування громадян за кордоном. Вони зазвичай відповідають, що мігранти можуть голосувати в консульствах, але більшість з них розкидані по країні і не можуть виїхати до консульства або не зможуть проконтролювати хід виборів. О. Козак наголосив, що до лідерів опозиції вони звертаються, бо „знаємо про їх авторитет, вони могли б домовитися з урядами країн про заплющення очей правоохононців на день виборів“, адже найбільше нелегальні мігранти бояться депортації.

На думку голови ЛОО „Батьківщина“ Івана Деньковича, режимові Кучми на руку, що багато людей, зокрема із Західної України виїхало за кордон, натомість опозиції доля цих людей не байдужа. Останнім часом до „Батьківщини“ приходять листи від мігрантів з проханням посприяти у голосуванні. Найважче, за його словами буде правильно порахувати голоси в Росії, а тому опозиція обов’язково скеровуватиме туди своїх людей і заручиться підтримкою спостерігачів.

Голова ЛОО УРП „Собор“Ростислав Новоженець наголосив. Що зараз за кордоном перебуває 10-15% виборців: „Це резерв для влади, власне для фальсифікації, а для опозиції це резерв для перемоги, а тому влада робитиме все, щоб ці люди не голосували, а опозиція ж – навпаки“. Водночас він наголосив, що в офіційних установах за кордоном кажуть, що мігрантові для того, аби проголосувати, необхідно лише написати відповідну заяву, але насправлі Р. Новоженець вважає: немає гарантій, що їх голоси не буде використано на користь чинної влади. До того ж організація голосування за кордоном тягне за собою витрати для влади.

Наразі голови лише ініціюють створення цієї спілки, до неї планують також залучити юристів. Хоч під час сьогоднішньої зустрічі зійшлися на думці, що головно – має бути громадська ініціатива мінрантів у тому, щоб піти на вибори. Зі свого боку Спілка спробує проінформувати всіх заробітчан, що вони не залежно від легалізації мають право на голосуавння, проводитимуть роботу через церкви, а також працюватимуть з вищими державними органами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *